Mind a megyeszékhelyeken, mind Budapesten átlagosan kicsit több mint tíz százalékkal, a tervezett inflációt meghaladóan emelkednek a közüzemi szolgáltatások díjai - derül ki a Magyar Hírlap körképéből. Ám még mindig a főváros e tekintetben a legdrágább település, bár itt nő legkevésbé a tömegközlekedési tarifa. Debrecen fordított az árspirálon: jelentősen csökken a távhő ára, Miskolc viszont rekordnagyságúra emeli a szemétszállítás díját.

Egerben 10,3 százalékkal emelkednek az ivóvíz- és csatornadíjak jövőre, míg a szemétszállítási költségek emelkedése kapcsán a polgárokra 12 százalékos díjnövekedés vár. Az ivóvíz köbmétere 148 forint lesz, míg a csatornahasználatért 136 forintot kell fizetniük a fogyasztóknak a hevesi megyeszékhelyen. Utóbbiból 35 forint a nemrég átadott szennyvíztelepi beruházás törlesztőrészlete - indokolták meg az első pillantásra igen magasnak tűnő emelést a polgármesteri hivatalban. kötelező kéményseprői közszolgáltatás ára hozzávetőleg kilenc százalékkal nő majd, és természetesen emelkednek a helyi járatú buszjegyek is: az Agria Volán Rt. átlagosan 9,5 százalékkal tervezi emelni a tarifát. A felsorolt változásokat az egri közgyűlés már jóváhagyta a költségvetés első fordulós tárgyalásakor.

Nyíregyházán a lakossági hulladékgyűjtési, -szállítási és -elhelyezési díj tételei 1999 nyara óta változatlanok. A helyi szolgáltató számításai szerint a tevékenység teljes önköltségének megtérüléséhez a jelenlegi díjakat 32,7 százalékkal kellene emelni, ám a lakosság teherbíró-képességét figyelembe véve az előterjesztésben 14 százalékos növekedés elfogadását kéri a cég a közgyűléstől. Az autóbusz-közlekedés tarifáit az önkormányzat - egyetértésben a Szabolcs Volán Rt.-vel - átlagosan 8,9 százalékkal tervezi emelni 2001-től, míg az ivóvíz díja átlagosan 9,5 százalékkal, a szennyvíz elvezetésének és tisztításának díja pedig 14,4 százalékkal lesz több a mostani tarifánál.

A debreceni önkormányzat tulajdonában lévő vagyonkezelő rt. legutóbbi ülésén a távhőszolgáltatás díjainak csökkenéséről döntött. Így december 1-jétől egységesen 1,2, illetve azokban a lakásokban, ahol a fűtés korszerűsítését már végrehajtották, 4,78 százalékkal csökken a hődíj. Erre azért nyílt lehetőség, mert az energiát szolgáltató Debreceni Erőmű Kft. is csökkentette árait.

A miskolci önkormányzat döntése alapján a legnagyobb mértékben, 19 százalékkal a szemétszállítási díj emelkedik majd 2001-ben. A borsodi megyeszékhely és az energiaellátó REM-RWE Kft. között megkötött szerződés értelmében a távhődíjváltozás alapját az előző év fogyasztóiár-indexének 95 százaléka képezi, melyhez 1999-ben, 2000-ben és jövőre is további tízszázalékos emelés kapcsolódik - indokolták az önkormányzatnál. Január 1-jével 9 százalékkal emeli meg árait a Mivíz Rt.: a képviselők döntése alapján az ivóvíz esetében a lakossági tarifa 125,6, az intézményi tarifa 173,8, míg az egyéb fogyasztóknál alkalmazott tarifa 181,8 forint lesz köbméterenként. A szennyvíz-elvezetésért a lakosságnak 83,5, az intézményeknek 103,8, míg az egyéb fogyasztóknak 108,5 forintot kell köbméterenként fizetniük. A kéményseprő-ipari közszolgáltatást végző Termoment Kft. 7,82 százalékkal emeli díjait jövőre. Változnak januártól - átlagosan 6,7 százalékkal - a miskolci fizető parkolókban érvényes díjak is.

Miskolcon biankó parkolóbérlet

Újdonság, hogy Magyarország második legnagyobb városában, Miskolcon másfélszeres tarifáért kibocsátanak úgynevezett biankó, azaz név és rendszám nélküli parkoló-bérleteket. Egy maximális időtartamú parkolójegy egyébként a mostani 85 helyett 90 forintba kerül jövőre, míg például a kombinált lakossági bérlet ára a jelenlegi 19 920-ról 21 360 forintra emelkedik.

Veszprémben egyelőre nem tisztázott a közüzemi díjak változása. A Közép-dunántúli Gázszolgáltatónál azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ha változik is a gáz ára, az nem rajtuk múlik, hiszen a tarifákat kormányrendelet írja elő. Egyébként ők is gázvásárlók, és a beszerzési árak is változhatnak, sőt a beszállító cég is. Az Észak-dunántúli Áramszolgáltató Rt.-nél egyelőre nincs hír tervezett tarifaváltozásokról. Tavaly ilyenkor már előrébb tartottak az erről folyó tárgyalások. A vízdíjak alakulását az infláció várható mértéke befolyásolja. A Bakonykarszt Rt.-nél a napokban készülnek el azok a javaslatok, amelyeket a szolgáltatási területükön található, a díjak jóváhagyására jogosult önkormányzatok közgyűlései elé tárnak. A víz- és csatornadíjak 2001-re tervezett mértékéhez 8-10 százalékos várható inflációt vesznek figyelembe. A helyi távhőszolgáltató Hőforg Kft. ugyancsak kiszolgáltatott helyzetben van, hiszen árait elsősorban a gázárak változása befolyásolja, de emellett a helyi közgyűlés maximálja. A következő évre októberben15 százalékos alapdíjemelést hagytak jóvá, amelyet csak abban az esetben használnak ki, ha a - jelenleg még nem ismert mértékű - decemberi gázáremelés ezt szükségessé teszi.

Pécsett a Kéményseprő Ipari Közszolgáltató 10,3 százalékkal emeli lakossági szolgáltatási díjait. A vegyes tüzelésű (szén, fa, olaj) berendezések éves díja 82, havi összege 6,80 forinttal emelkedik, 784-ről 866 forintra. A gáztüzelésű kémény 77 forinttal, 736-ról 813 forintra, a tartalék egyedi kémények 43 forinttal, 413-ról 460 forintra emelkednek. Leikauf Tibor, a Kéményseprő Ipari Közszolgáltató vezetője szerint megyei szinten alacsonyabb árra lehet számítani, hiszen a jelenlegi árak elmaradnak a megyeszékhelyétől. A Pécsi Távfűtő Részvénytársaság legutóbb két és fél év után júliusban emelte szolgáltatási árait, akkor 10 százalékkal. Legközelebb szintén júliusban várható áremelés, az inflációtól függően. A Pécsi Vízmű Rt. (csatorna- és vízdíj), valamint a Biokom Környezetgazdálkodási Kft. (hulladékszállítás) áremeléseiről jövő héten dönt Pécs város közgyűlése, az illetékesek szerint itt is 10 százalék körüli áremelés várható.

Budapest: a szemétszállítás drágul a legjobban

Budapesten leginkább a szemétszállítás drágul, 17 százalékkal. Januártól a 110 literes kukák tartalmát 236 forintért viszik el. A 240 literesért 515, a 360 literesekért 772 forintot kell fizetni minden egyes alkalommal. Az infláció fölötti díjemelést a budapesti városvezetés környezetvédelmi beruházásokkal indokolja. A 9 milliárd forintos füstgázmosó megépítése még többe kerül, mert a kormány nem adja meg azt a garanciát, amely birtokában a főváros kedvezményes európai hitelt tudna felvenni a beruházáshoz. A kéményseprésért 792 forintot kell fizetni, 11,4 százalékkal többet, mint idén.

Jövőre a temetkezés is többe kerül. A sírhelyek átlagosan 12, a ravatalozás díja pedig 9 százalékkal lesz drágább. A vízdíjemelésről még nem született döntés, ám az előzetes tervek szerint jövőre 15 százalékkal emelkedne a köbméterenként jelenleg 102 forintba kerülő ivóvíz ára Budapesten. Legkevésbé a BKV tarifái emelkednek. Hat százalékkal kell többet fizetni a budapesti tömegközlekedésért. Így a vonaljegy 100, a havi bérlet 3 ezer 800, a tanuló- és nyugdíjasbérlet 1240 forintba kerül. A távfűtés árának emelése idén nem haladta meg az inflációt. Októbertől 9,1 százalékkal kell többet fizetni. Legközelebb jövő ősztől drágulna ismét a budapesti távfűtés.

(Magyar Hirlap)

Korábban:

(2000. október 10.)