G. Nagyné Maczó Ágnes azt állítja, ő nem vett át semmiféle pénzt<br/>

Vágólapra másolva!
A Blikk című napilap írása szerint Morvai Ferenc ismert vállalkozó10 millió forintot fizetett a kisgazdáknak, hogy ő és három társa felkerülhessen az FKGP országos listájára az 1994-es választások előtt. A Blikknek nyilatkozó egyik "jelölt", Herczeg Lajos elmondta, hogy a listáról végül csak Morvai jutott be a parlamentbe. Herczeg szerint a pénzért személyesen Torgyán József jött el, de ott volt még Gyimóthy Géza képviselő és G. Nagyné Maczó Ágnes, az FKGP akkori kampányfőnöke is. G. Nagyné Maczó Ágnes tagadta, hogy ő átvette volna a pénzt.
Vágólapra másolva!

A Blikk című napilap szerint Morvai Ferenc 1994 elején 10 millió forinttal támogatta a Független Kisgazdapárt választási kampányát. A Blikk által közölt elismervény 4 997 200 forint átvételét bizonyítja, és a dokumentumon szerepel Torgyán József és Morvai Ferenc aláírása is. Az elismervényben Torgyán kijelenti, hogy a nem egészen 5 millió forint átadásával a Morvai vezette Állampolgárok Érdekvédelmi Szövetsége (ÁÉSZ) teljesítette az FKGP-vel 1994. február 6-án kötött megállapodást, mely szerint az ÁÉSZ 10 millió forinttal támogatja a kisgazdák kampányát, és ezért cserébe négy helyet kap a kisgazdapárt országos listáján.

A Blikknek nyilatkozó Herczeg Lajos szerint a pénzért maga Torgyán József jött el, de a pénz átadásnál jelen volt még Gyimóthy Géza kisgazda képviselő és G. Nagyné Maczó Ágnes, az FKGP akkori kampányfőnöke is.

Az [origo] kérdésére G. Nagyné Maczó Ágnes elmondta, ő csak egy másolatot kapott az FKGP és az ÁÉSZ között kötött megállapodásról. Az egykori kampányfőnök hozzátette, "nem sokkal később egy számára ismeretlen úr jött be a kisgazdapárt Belgrád rakparti székházába azzal, hogy meghozta az 5 millió forintot az ÁÉSZ-től". G. Nagyné állítása szerint "ő nem vette át a pénzt", mert erre nem volt semmiféle felhatalmazása. Mivel az FKGP és az ÁÉSZ közötti szerződés szerint a pénzt a kisgazdák választási kampányának támogatásra hozták, ezért ő a pártszékház alagsorában működő nyomdába kísérte az úriembert. A kisgazda választási plakátot gyártó nyomdának az FKGP éppen tartozott, ezért az 5 millió forintot befizettette a nyomda számára. G. Nagyné Maczó Ágnes elmondta, hogy a befizetési csekken a neve csak mint tanúé szerepel néhány másik, éppen az épületben tartózkodó kisgazdáéval együtt.

G. Nagyné Maczó Ágnes elmondta, nem tudja, mi lett a másik 5 millió forinttal.

A kisgazdák egykori alelnöke 1997 novemberében távozott az FKGP-ből, jelenleg Üröm község polgámestere.

Gyimóthy Géza kisgazda képviselő, aki a Blikk írása szerint szintén jelen volt a pénzátadásnál, nem kívánt nyilatkozni az ügyről.

Bánk Attila, az FKGP jelenlegi frakcióvezetője elmondta, mivel nem vett részt a párt 1994-es kampányának szervezésében, így nincsenek információi az ügyről. Az [origo]-nak arra kérdésére, hogy történtek-e hasonló esetek a kisgazdapártnál, Bánk Attila nem tudott felvilágosítást adni.

[origo]

Korábban:

(2001.01.08.)