Pokol Béla visszavonta törvényjavaslatát

Pokol Béla kisgazda országgyűlési képviselő visszavonta a Polgári törvénykönyv (Ptk.) módosítását célzó indítványát, az úgynevezett lex Pokolt. A javaslat szerint vélemény közlése esetén is helyreigazítást lehetett volna kérni.

Az 1998-ban már beterjesztett, majd visszavont és idén január 2-án - az FKGP elnökségének kérésére - változatlan formában újra benyújtott javaslat szerint "társadalmilag hátrányosnak tekintett vélemény és értékelés közlése esetén a személyesen érintett követelheti a vélemény vagy az értékelés cáfolására közlemény közzétételét." A Polgári törvénykönyv alapján jelenleg csak abban az esetben lehet helyreigazítást kérni, ha valakiről valótlan tényt állítanak.

Pokol Béla, az Országgyűlés alkotmányügyi bizottságának elnöke 1998 novemberében vonta vissza sajtó-válaszadási javaslatát, mivel azt a kormány, illetve a Fidesz átdolgozás nélkül nem támogatta.

Torgyán József, az FKGP elnöke idén januárban sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a pártelnökség megbízta Pokol Bélát a különböző politikai szervezetek arányos szerepeltetését és az ellenvélemények kötelező megjelentetését célzó törvényjavaslat újbóli benyújtására, mivel elfogadhatatlannak ítélték egyes újságírók "rágalmazásban, hamis vádaskodásban megmutatkozó tevékenységét".

A Magyar Újságírók Országos Szövetségének (MÚOSZ) elnöksége január 9-én közleményben jelentette be, hogy a törvény elfogadása esetén az Alkotmánybírósághoz fordul.

Répássy Róbert (Fidesz) hétfőn közölte: a Fidesz parlamenti frakciójának jogi kabinetje nem támogatja az úgynevezett lex Pokolt, és bejelentette, hogy a testület a Ház elé terjesztette a sajtót érintő, saját indítványát a Ptk. módosítására.

(MTI)

Korábban:

(2001. február 12.)