A magyar Külügyminisztérium tájékoztatója szerint eddig még nem vezettek be személyek mozgását korlátozó intézkedéseket Nagy-Britanniában. Az Angliából és Írországból Franciaországba utazóknak, bármely közlekedési eszközön érkezzenek is, kötelező a fertőtlenítés.

A Külügyminisztérium Konzuli Szolgálata folyamatosan figyelemmel kíséri a Nagy-Britanniában kitört száj- és körömfájásjárvány nyomán az európai országok által hozott intézkedéseket - közölte a tárca sajtóirodája pénteken. A Külügyminisztérium tájékoztatja a térség államaiba utazó magyar állampolgárokat arról, hogy Nagy-Britanniában eddig még nem került sor a személyek mozgását korlátozó intézkedések bevezetésére, az országba történő ki- és belépés zavartalan.

A külügyi tájékoztatás szerint a járvány terjedésének megelőzése érdekében a fertőzött területeket elhagyó személyek az erre kijelölt helyen kötelesek lábbelijüket fertőtleníteni. A brit turisztikai hatóság a British Tourist Authority tájékoztatója felhívja a figyelmet arra, hogy a turisták által kedvelt lóversenyek rendezése jelenleg tilos. A járvány terjedését figyelemmel kísérve, az angol egészségügyi hatóságok naponta újraértékelik az egyéb intézkedések bevezetésének szükségességét.

A Külügyminisztérium értesülései szerint a francia hatóságok nem terveznek a személyforgalmat korlátozó intézkedéseket, de higiéniai intézkedések már napokkal ezelőtt születtek. A Nagy-Britanniából és Írországból érkező személyforgalmi és teherjárművek kerekeit, az utasok lábbelijét kötelező fertőtleníteni, ideértve természetesen a repülővel érkezőket is.

A belga kormány egyelőre nem tervez a személyforgalmat érintő intézkedést a száj- és körömfájásjárvány miatt. A Külügyminisztérium közölte, hogy a konzuli szolgálat továbbra is figyelemmel kíséri a fejleményeket, és a rendelkezésére álló információkkal kész a magyar állampolgárok utazásait elősegíteni. A tárca azt javasolja a térségbe utazni szándékozó magyar állampolgároknak, hogy a tömegtájékoztatási forrásokból és szükség esetén a célország diplomáciai vagy konzuli képviseletén tájékozódjanak az aktuális helyzetről.

(MTI)