A fővárosi ellenzék szerint sok a korrupciógyanús ügy a Városházán

A Fővárosi Közgyűlés Fidesz-MDF-MKDSZ-frakciója szerint a Főpolgármesteri Hivatalban sok korrupciógyanús esemény történt, és a gazdasági élet szereplői is komoly nyomást gyakorolnak a politikai döntéshozókra. Tirts Tamás, a Fidesz-MDF-MKDSZ-frakció vezetője szerint a városvezetés teljesen kizárja az ellenzéket a döntéshozatalból a programiroda égisze alatt, nemzetközi hitelekből bonyolódó beruházásoknál.

A Tarnsparency International magyar tagozata először 1998-ban készített jelentést a Főváros korrupcióellenes átvilágításáról. Ezt akkor a főváros visszaküldte javításra, mivel több pontatlanság szerepelt benne. A fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ frakció úgy tudja, hogy az átdolgozott jelentés megérkezett Demszky Gáborhoz, de azt a főpolgármester nem hajlandó nyilvánosságra hozni.

Ugyanakkor a főpolgármester sajtófőnöke, Jankó Bálint az [origo]-nak elmondta: nem érkezett hivatalos anyag, csak tervezet a Transparency International magyarországi szervezetétől a Főpolgármesteri Hivatal működésének átvilágításáról. A nemzetközi szervezet 1999 elején juttatta el jelentés-tervezetét a hivatalhoz, amely hemzsegett a szakmai hibáktól és több súlyos ténybeli tévedést is tartalmazott. Nem volt elfogadható az anyagok és adatok gyűjtésének módszere, ezért az azokból levont következtetések is tévesek voltak. Az állásfoglalás szerint ezeket a hibákat a Transparency International magyarországi szervezetének elnöke is elismerte. Az egyesület ezt követően újabb tervezetet küldött. Ebben a
Főpolgármesteri Hivatal szerint az első tervezet változatlan adataiból eltérő következtetéseket vontak le. A hiteles jelentés elkészítéséhez a teljes átvilágítás megismétlésére lenne szükség, a nemzetközi szervezet azonban ilyen vizsgálatokat nem végzett a hivatalban.

A fővárosi Fidesz-MDF-MKDSZ frakció szerint 1998 óta nagyon sok korrupciógyanús eset történt a Városháza vezetőségében. Deák András, a Fővárosi Közbeszerzési Bizottság elnöke például már 2000 őszén jelezte, hogy a 4-es metró kapcsán, a budai oldal előrehozott felszíni rendezése engedélyezési terveinek tenderén csak egy pályázó, a FŐMTERV Rt. fog megfelelni, amely a piaci árnál lényegesen magasabb ajánlati árral nyerte meg a kiírást.

Tirts és Deák beszélt azokról a beszerzésekről is, melyek a programiroda égisze alatt, nemzetközi hitelekkel bonyolódnak le. A városvezetés ezekből a döntésekből teljesen kizárja az ellenzéket, sőt érdemi információkhoz sem jutnak. A korrupciógyanús ügyek között említették az Operettszínház közbeszerzési eljárását is, melybe a közbeszerzési döntőbizottságnak kellett közbeavatkoznia és megsemmisíteni a 166 millió forinttal drágább ajánlatot. Hasonlóan aggályosnak nevezték a dunai rakpart kiszélesítésére kiírt sokmilliárdos tendert, amelynek során egy nappal a döntés előtt a bírálóbizottság egyik tagjának - akinek nevét és pártállását nem kívánták nyilvánosságra hozni - géppisztolygolyót küldtek figyelmeztetésképpen.

[origo]

Ajánló: