Rogán Antal fideszes országgyűlési képviselő, Kövér László kabinetfőnöke tavaly decemberben találkozott Deésy Gézával, a kazetta-ügy kirobbantójával. Erről Deésy Géza maga számolt be az RTL Klub Híradójának adott nyilatkozatában. "Miután kormánykoalícióról van szó, ne úgy lépjünk fel, hogy ezt a legnagyobb kormánypárt ne tudja. Nem tudható, hogy milyen hatást fog kiváltani. Ezért személyesen két vagy három alkalommal jártam a Fidesz székházban, és ott Rogán Antallal és titkárnőjével beszélgettem erről a témáról" - mondta Deésy.

Rogán Antal elismerte, hogy már decemberben tudtak az ügyről, de úgy véli, nem kellett semmit kezdenie az információval.

"A Fidesz nem foglalkozik feljelentésekkel, ráadásul kétes hírű üzletemberek állítólagos bizonyítékai alapján. A jövőben is, ha valakinek problémája van, az forduljon a rendőrséghez és ne hozzánk" - nyilatkozta az RTL Klubnak.

Miután a Fidesz kabinetfőnöke találkozott Deésy Gézával, érdeklődött az FKGP-től, hogy ki ez a személy. Mindezt már Lányi Zsolt mondta a híradónak.

"Kövér László titkárságáról hívtak, hogy én ismerek-e egy Deésy Géza nevű urat, mondtam, hogy ismerem. Megköszönték, ennyi a történet."

Deésy a kazetta-ügy koronatanúja. Ő volt az, aki felvételt készített egy megbeszélésen, amelyen a kazetta tanúsága szerint arról volt szó, hogy miként juttassanak el 3 és fél millió forintot Torgyán József fiának. Torgyán Attila a megbeszélésen résztvevők szavai szerint a pénzért cserébe közbenjárást ígért egy százmilliós nagyságrendű állami támogatáshoz. Torgyán Attila, akárcsak pártelnök apja, azt állítja, hogy szó sincs korrupcióról, senkitől nem fogadott el pénzt és nem ígért közbenjárást sem. A kazettát apa és fia manipulációnak tartják. Többször emlékeztettek Deésy Géza múltjára, akit többször is elítéltek gazdasági bűncselekmények miatt. A kazetta kivizsgálása után az ügyészség nyomozást indított, amelyben Torgyán Attilát gyanúsítottként hallgatta ki.

Deésy korábban Torgyán József környezetében dolgozott, saját állítása szerint bizalmas viszonyban volt az FKGP elnökével, aki ezt azonban nem ismerte el.

Deésy Géza nyilatkozatát és a kazetta szövegét először a Népszava hozta nyilvánosságra. Az ügy februárban meglehetősen nehéz helyzetbe hozta Torgyán Józsefet és a botrányoktól hangos kisgazdapártot, így nagyban hozzájárult ahhoz, hogy a pártelnök lemondjon miniszteri tisztségről. Ehhez hozzásegített Orbán Viktor miniszterelnök nyilatkozata is, aki egy reggeli rádióinterjúban közölte, hogy az ügynek mindenképpen súlyos következményei lesznek. Vagy a Torgyán családra, vagy az ügyet közlő Népszavára nézve.

[origo]

Korábban:

(2001. március 29.) A Fővárosi Főügyészség elutasította Torgyán Attila kazetta-ügyben tett panaszát (2001. március 26.) Egymásnak ellentmondó vallomások kazettaügyben(2001. márciua 27.)