Kedden tárgyalta az FKGP fegyelmi testülete - többek között - hat kisgazda országgyűlési képviselő - Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter, Boros Imre PHARE-ügyeket koordináló tárca nélküli miniszter, Szentgyörgyvölgyi Péter parlamenti frakcióvezető, Hanó Miklós, Balogh Gyula és Orosházi György - fegyelmi ügyét. A politikusokat pártellenes magatartással vádolták, és valamennyiüket kizárták. Hanó és Szentgyörgyvölgyi közölte: fellebbez a döntés ellen.

Kedden összese 13 fegyelmi eljárást bonyolított le a kisgazdapárt fegyelmi bizottsága, ebből 11 esetben úgy döntöttek: kizárják a pártból az illető politikust. A kizártak között van Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető, Turi-Kovács Béla környezetvédelmi, Boros Imre tárca nélküli miniszter, Balogh
Gyula, Orosházi György és Hanó Miklós országgyűlési képviselő.

Szentgyörgyvölgyi Péter frakcióvezető ügyének tárgyalásával kezdődött a testület munkája. Szentgyörgyvölgyi az [origo]-nak azt mondta: két ügy miatt indították meg ellene az eljárást. Egyrészt azért, mert nem akadályozta meg, hogy az FKGP képviselőcsoportja május 7-i ülésén kizárja Torgyán Józsefet a frakcióból, másrészt a vád szerint indokolatlanul hívták vissza az ügyrendi bizottságból Pancza Istvánt és Pallag Lászlót. A fegyelmi bizottság a pártalkotmány, illetve a fegyelmi szabályzat egy-egy paragrafusára hivatkozva vádolja pártszerűtlen magatartással a frakcióvezetőt.

"Én a kötelességemet teljesítettem, ami az volt, hogy a frakció többségének döntését végre kellett hajtanom" - mondta Szentgyörgyvölgyi. A frakcióvezető a meghallgatáson azért is kifogással élt, mert szerinte már rég meg kellett volna hozni ügyében a határozatot. Májusban ugyanis megindult ellene a fegyelmi eljárás, ennek a hatálya a frakcióvezető szerint június 21. körül lejárt. A frakcióvezető közölte: fellebbez a döntés ellen. Először a párt vezetőségéhez fordulhat, elutasítás esetén pedig a bírósághoz fordul.

Boros Imre tárca nélküli miniszter és Turi-Kovács Béla környezetvédelmi miniszter Vörsön volt a kormányülésen, így nem jelentek meg a testület előtt - tudta meg az [origo]. Orosházi György szintén nem jelent meg a testület előtt, mivel nem kapott a fegyelmi eljárásról előzetes írásbeli értesítést. "Csak a sajtóból értesültem arról, hogy fegyelmi eljárás indult ellenem, én nem kaptam semmiféle értesítést" - mondta az [origo]-nak. Hozzátette: erről levélben értesítette a fegyelmi bizottság tagjait is.

Hanó Miklós jelent meg egyedül a fegyelmi bizottság előtt. "Elsoroltam az érveimet, meg hogy miket tettem le eddig az asztalra. Ennek ellenére kizártak a pártból" - mondta az [origo]-nak. Hanó fellebbez a döntés ellen. "Ha valakinek egészséges kritikája van a párt vezetése felé, és ezért kizárják, az nem demokratikus" - közölte a politikus.

Kapcsándi Dóra

Korábban:

Nyár végére tervezi az új kisgazda párt alapítását Lányi Zsolt

A polgári platformosok a kizárásokról tárgyalnak