A kultusztárca visszautasította a vádakat a Bánk bán költségvetésével kapcsolatban

A kultusztárca szerint Tóth András MSZP-s képviselőnek a minisztérium által finanszírozott filmekkel kapcsolatos kérdései mögött nem a filmek iránt szakmai szempontból érdeklődő közéleti szereplő aggódása fejeződik ki, hanem a sajátos politikai érdekérvényesítés kísérlete. Tóth időközben újabb kérdéssorozatot intézett a tárcához.

A tárca közleményében az áll: Várhegyi Attila, a Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériumának politikai államtitkára írásban válaszolt Tóth Andrásnak a Bánk bán film finanszírozásával kapcsolatos kérdéseire. Tóth időközben újabb kérdéssorozatot intézett a minisztériumhoz, a tárca az erre adott válaszokat is nyilvánosságra fogja hozni.

Várhegyi a millenniumi filmkeret megnövekedését firtató kérdésre válaszolva azt írta: az eredetileg 2,5 milliárdos millenniumi filmprodukciós keret más költségvetési előirányzatokból visszamaradt pénzösszegek igénybevételével növekedhetett 447,1 millió forinttal, mégpedig azért, hogy biztosítva legyen csaknem félszáz filmes produkció munkájának megkezdése és folyamatossága.

A szocialista politikus az 1999-es millenniumi filmes keret támogatásait elbíráló bizottság összetételéről is kérdezett. Az NKÖM államtitkára ezzel kapcsolatban közölte: a bíráló bizottság tagjai nem jártak el a kulturális tárca hatáskörében, döntést nem hoztak, csupán jogilag nem kötelező erejű javaslatot tettek a döntésre, így rájuk az adatvédelmi törvényi rendelkezés nem vonatkozik. A tárca ugyanakkor felveszi a kapcsolatot a javaslattevő bizottság tagjaival, hogy hozzájárulnak-e nevük nyilvánosságra hozatalához.

A képviselő megkérdezte azt is, hogy az eredeti tervektől eltérően miért nem áthidaló hitelből finanszírozták a Bánk bán forgatásának 2001-re tervezett költségeit. Az államtitkári válasz szerint a hitel felvételének egyik legnagyobb akadálya volt, hogy a hitelt folyósító bank magas kamatterhek mellett nyújtott volna kölcsönt.

Tóth kérdezte, hogy mekkora összegek állnak rendelkezésre a Nemzeti Örökség Programban (NÖP), és került-e erre átcsoportosítás. A NÖP-ben jelenleg 1,581 milliárd forint áll rendelkezésre - hangzott a válasz. Az eredetileg meghatározott 1,496 milliárdos keret a kulturális tárca általános tartalékából került kiegészítésre.

A képviselő megkérdezte, hogy az elmúlt tíz évben készült-e olyan film Magyarországon, amelynek költségeit az állami költségvetésből fedezték. "Az említett időszakban készült filmek döntő többsége állami költségvetésből készült, igaz, nem közvetlenül a minisztérium által, hanem különböző csatornákon keresztül folyósítva" - közölte az NKÖM.

A szocialista politikus felvetette, hogy a tárcának el kellene vennie a forgalmazási jogokat a produkciótól. Várhegyi Attila erre válaszul azt közölte: a szerzői jogi törvény értelmében az Ezüsthajó Kft. a film előállítójának minősül, és mint olyan, rendelkezik az összes felhasználási, így természetesen a forgalmazási joggal is.

Ajánlat:

A Nemzeti Kulturális Örökség Minisztériuma

Korábban:

A kulturális tárca szerint kizárt a visszaélés a Bánk bán költségvetésével

A Bánk bán-párbaj folytatódik a minisztériummal