Újabb előzetes letartóztatás a Concordia-ügyben

Előzetes letartóztatásba helyezte 30 napra a Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) Fazekas Árpádot, a VIX Kft. ügyvezető igazgatóját pénteken. A Fővárosi Főügyészség különösen nagy vagyoni hátrányt okozó bűnsegédként elkövetett hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmény alapos gyanúja miatt indítványozta csütörtökön Fazekas Árpád előzetes letartóztatását. A gyanúsítottat kedden vette őrizetbe a rendőrség.

Az ügyvezető igazgató közreműködött a Korompai Nicolette ügyben ismertté vált 54 millió forintos vagyoni hátrányt okozó tranzakcióban. A bíróság indoklása szerint fennáll a tárgyi bizonyítékok eltüntetésének és az összebeszélésnek a veszélye, a gyanúsított szabadlábra helyezése veszélyeztetné a büntetőeljárás sikerét.

Fazekas Árpádot összesen mintegy hetvenmillió forint vagyoni hátrányt okozó bűnsegédként elkövetett hűtlen kezeléssel vádolják, ugyanis azzal gyanúsítják, hogy fiktív számlákra pénzt vett fel a Concordia Rt. többségi tulajdonában álló GMS-96 Kft.-től.

A PKKB indoklásából kiderül, hogy Fazekas Árpád közreműködött abban, hogy a GMS-96. Kft. ügyvezető igazgatója Böröczky Csaba 1999-ben fizessen ki közvetítői jutalékot a VIX. Kft. részére annak ellenére, hogy a cég ténylegesen ügynöki tevékenységet nem végzett. Fazekas cégének köze volt ahhoz a búzaügylethez is, amely miatt a napokban gyanúsítottként hallgatták meg a Ploy Kft. ügyvezetőjét.

Az ügy hátterében - mint ismert - egy tízezer tonnás búzaeladás húzódik. A GMS annak idején ugyanis megállapodott egy másik céggel, az Agrograin Rt.-vel a gabona eladásában, ám a Concordia azóta előzetes letartóztatásba helyezett vezetője, Korompai Nicolette utasította a kft.-t, hogy a búzát 340 millió forintért a Ploy-nak adja el. A búzát végül az Agrograin Rt. vette meg 54 millió forintos felárral. Ezt a pénzt a Ploy öt különböző vállalkozásnak utalta tovább, cserébe a cégeknek marketingmunkát, piackutatást és üzleti hálózatszervezéssel kapcsolatos munkát kellett volna elvégezniük, de ezeket nem teljesítették. A nyomozati eljárás során Fazekas, Korompai és Böröczky mellett több személyt helyeztek előzetes letartóztatásba.

Fazekas Árpádot a Budai Központi Kerületi Bíróság 1998-ban bűnsegédként elkövetett magánokirat-hamisítás vétsége miatt pénzfőbüntetésre ítélte. A gyanúsított ellen jelenleg a PKKB-n sikkasztás miatt van folyamatban eljárás.

Korábban:

Őrizetbe vették a Concordia volt vezérigazgatóját