A választási előkészületek jegyében tartja kétnapos frakcióülését a Szabad Demokraták Szövetsége Szokolyán. A képviselők elemezték a legfrissebb közvélemény-kutatási adatokat, és meghatározták őszi teendőiket is.

Az SZDSZ-re a közeljövőben váró feladatok megvitatásával kezdte meg tegnap a párt kétnapos kihelyezett frakcióülését. Mint arról Szent-Iványi István frakcióvezető lapunkat tájékoztatta: a képviselőcsoport tagjai a választásokra való felkészülésről, valamint a jelöltállítás folyamatáról tárgyaltak, de megvitatták a párt várható őszi programját is. Annak részeként megkezdik azt a konferenciasorozatot, amelyben az SZDSZ főbb programpontjait vitatják meg szakértők és érdeklődők részvételével. Az első ilyen rendezvényt éppen ma tartják az egészségügyről. A párt képviselői elemezték a Medián Közvéleménykutató Intézet legfrissebb adatait, amelyekből kiderül, az utóbbi időben a fiatalok és a vidékiek körében népszerűbbé vált a párt. Szent-Iványi szerint ez annak a bizonyítéka, hogy a pártnak vannak tartalékai. A felmérés nyomán a szabad demokraták megvitatták azt is, hogy melyek azok a témák, amelyek pillanatnyilag a leginkább foglalkoztatják a közvéleményt.

A frakcióülés résztvevői meghallgatták biztonságpolitikai és gazdasági szakértők előadásait, amelyek az Egyesült Államok elleni támadások várható hazai hatásait taglalták. Mindezek nyomán az SZDSZ frakciója úgy látja: többpárti egyeztetésen kell megvitatni azokat a lehetőségeket és feladatokat, amelyek az Európában bekövetkező recessziós hatásokat ellensúlyozhatják. E megbeszélések Szent-Iványi szerint arra is alkalmasak lehetnek, hogy kiderüljön: nincs-e szükség a kétéves költségvetés módosítására.

Perel az SZDSZ, vizsgálódna a zuglói ellenzék

Pert indít a jó hírnév megsértése miatt a Szabad Demokraták Szövetsége a Magyar Nemzet című napilap ellen. A lap tegnapi számában az "SZDSZ-es ingatlanpanama Zuglóban" című írásban olyan valótlanságokat állított a Szabad Demokraták Szövetségéről, amely alkalmas az olvasó megtévesztésére - áll a párt közleményében. Az SZDSZ ezzel egy időben sajtó-helyreigazítást is kezdeményez az újságnál. A Magyar Nemzet tegnapi cikkének állításai szerint a párt Gizella utcai ingatlanját a XIV. kerületi önkormányzat mélyen forgalmi értéke alatt adta el egy cégnek, amelytől egy év múlva több mint háromszoros áron vásárolta meg a Szabad Demokraták Szövetsége. Az állítások tisztázása érdekében a zuglói képviselő-testület Fidesz-MPP-, MKDSZ- és MDNP-frakciója a soron következő, keddi önkormányzati ülésen vizsgálóbizottság felállítását kezdeményezi. A testület feladata az lesz, hogy kivizsgálja a Gizella utca 36. szám alatti ingatlan értékesítésének körülményeit. A vizsgálatot kérő pártok a "hirtelen bekövetkezett értéknövekedés" mögött azt gyanítják, hogy megtévesztették a képviselő-testületet az ingatlan tényleges forgalmi értékét illetően.