Öt és fél évet kapott Stadler

Öt év hat hónap börtön- és kétmillió forint pénzbüntetésre ítélte első fokon a Bács-Kiskun megyei bíróság Stadler Józsefet. Azt a vállalkozót, akit stadionépítőként, műgyűjtőként, szépségverseny-szervezőként és a legnagyobb öszegű hazai váltságdíj kifizetőjeként is megismerhetett az ország. Stadlert egyebek között különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalásban, adócsalásban, magánokirat-hamisításban és számviteli fegyelem megsértésében találták bűnösnek. A vádlott által okozott összes kár mértéke meghaladja az egymilliárd forintot.

A vállalkozót a börtönbüntetés mellett öt évre eltiltották a közügyek gyakorlásától és 2 millió forint pénzbírságra ítélték. A bíróság megállapította, hogy a vállakozó folytatólagosan elkövetett különösen nagy értékre elkövetett csalással több mint 700 millió forint, valamint folytatólagosan, különösen nagy értékre elkövetett adóbevétel-csökkentéssel közel 400 millió forintos kárt okozott. A vádlottat a jogtalan gazdasági előny megszerzése valamint magánokirat-hamisítás bűntettében nem találták bűnösnek, az ellene zártörési ügyben indított eljárást megszüntették. A közel négy órán keresztül tartó ítélethirdetés végén Stadler József, valamint a többi vádlott és védőik is jelezték: fellebbeznek a határozat ellen.

A bíróság egyúttal megszüntette Stadler József első-, Pergel Nándor harmad- és Deésy Géza negyedrendű vádlott lakhelyelhagyási tilalmát, amely ellen fellebbezett, az ítélettel kapcsolatos fellebbezés tekintetében viszont háromnapos gondolkodási időt kért az ügyészség.  Endre Istvánné tanácsvezető bíró azzal indokolta a lekhelyelhagyási tilalom feloldását, hogy a vádlottak a 3 és fél éve tartó eljárás folyamán soha nem maradtak távol igazolatlanul, nem hátráltatták a per lefolytatását, sőt mindvégig együttműködtek a hatóságokkal.

Áfavisszatérítés az Utolsó vacsoráért, százmillió forint szabadon engedéséért

Az akasztói üzletember ellen akkor merült fel az adócsalás gyanúja, amikor egy áfabevallásában többek között egy Leonardo-freskó, az Utolsó vacsora - illetve annak "festményváltozata" - után is forgalmi adót igényelt vissza több millió forint értékben. A juhászból lett nagyvállalkozó azonban az eljárás folyamán mindvégig tagadta bűnösségét, többször is kijelentette: 18 éves kora óta becsületes, adófizető állampolgárként él.

Stadler neve futballstadionjáról is ismertté vált, miután épített egyet lakóhelye - Akasztó - focicsapatának. Sokáig ebben az adóhivatal által többször is sikertelenül árverésre bocsátott épületben élt. 2000-ben még lánya vállalkozásának alkalmazottjaként 50 ezer forintos havi bruttót keresett, de folyamatosan újabb ötletekkel állt elő. Még ufóleszállópályát is építtetett volna jobb sorsa érdemes stadionjában, amelyből azért jött némi pénz. Az időnként ott edzőtáborozó focicsapatok is fizettek, illetve a pálya melletti szálloda bevételei is gazdagították, ahol a szállóvendégek fogadásán kívül a Magyarország Három Szépe című szépségverseny résztvevőinek felkészítése is folyt. A szépségversenynek szintén Stadler volt a kiötlője és egyik fő szervezője is.

Stadler neve korábban a emberrablási ügyben is felmerült - írja a HVG. Ő volt az a személy, amely az ismertté vált adatok szerint az eddigi legnagyobb váltságdíjat fizette Magyarországon. Stadlert 1994-ben egy kiskőrösi vállalkozó raboltatta el csecsenekkel, és 1,5 millió dollárt követelt szabadon bocsátásáért, miután többször megverete. Stadler végül 100 millió forintért nyerte vissza szabadságát.

A vállalkozó 2001 februárjában hírbe hozta az MSZP-t. Azt állította, több tízmillió forinttal támogatta a pártot. Egy levélben - melyet a Magyar Nemzet tett közé - ügyvédi költségeire való hivatkozással 20-30 millió forintot kért vissza a szocialistáktól. Stadler megerősítette a támogatás hírét, az MSZP tagadott.   

Kilenc év börtön és vagyonelkobzás

Stadlert 1998 áprilisában a Bács-Kiskun Megyei Bíróság kilenc évi börtönbüntetésre és vagyonelkobzásra ítélte, előzetes letartóztatásának azonnali elrendelése mellett. Az ítéletet a Legfelsőbb Bíróság 1999. júniusában - a határozat helytelen tényállásaira, a téves jogi következtetéseire és megalapozatlanságára hivatkozva - hatályon kívül helyezte. A Legfelsőbb Bíróság ugyanakkor a vállalkozó addigra már majdnem egy éve tartó előzetes letartóztatását lakhelyelhagyási tilalommá változtatta, és egyben új eljárás lefolytatására utasította az első fokon eljárt megyei bíróságot. Az új eljárás során Stadler végig ártatlannak vallotta magát.

Az 1999-ben hatályon kívül helyezett 1998-as elsőfokú ítélet szerint Stadler József cégei több mint 800 millió forint áfát igényeltek vissza jogtalanul, és kettős számlázással mintegy 400 millió forint összegben vettek fel exporttámogatást, továbbá fiktív költségszámlák segítségével 1,1 milliárd forinttal csökkentették a társasági adóbevételt. A Legfelsőbb Bíróság megszüntető határozata érvényes volt az ügyben érintett további vádlottakra is, akik közül öten 1-től 4 és fél évig terjedő szabadságvesztést kaptak akkor. Stadler pontosan 14 hónapig volt előzetes letartóztatásban, védője Feldmájer Péter az eljárás újraindításakor a vállalkozó felmentésére számított.

A másodrendűtől a hetedrendű vádlottig senkit sem mentettek fel

Stadler József főkönyvelőjét, a másodrendű vádlott Hrubi Gyulát 3 év börtönre, 3 év közügyektől való eltiltásra, valamint 200 ezer forint büntetésre ítélték, mivel őt is bűnösnek találták az elsőrendű vádlottal közösen elkövetett csalás bűntettében. A harmadrendű vádlott 2 év hat hónap börtönbüntetést kapott, őt két évre tiltották el a közügyek gyakorlásától, és 500 ezer forint büntetés megfizetésére kötelezték, miután megállapítást nyert: folytatólagosan különösen nagy értékre elkövetett csalás és magánokirat-hamisítás bűntettében bűnös.Az általa okozott kár közel félmilliárd forint.

Az ügy negyedrendű vádlottját, a kazettaügyben elhíresült Deésy Gézát szintén különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás, és magánokirat hamisítás miatt ítélték három év börtönre ítélték és tiltották el három évre a közügyek gyakorlásától. Deésynek ezen felül 500 ezer forint pénzbírságot kell fizetnie.

Az ötödrendű és a hatodrendű vádlottat szintén csalás és magánokirat-hamisítás bűntettében találták bűnösnek, ők egyenként 5 év hat hónap börtönbüntetést kaptak, melynek végrehajtását 3 évre felfüggesztették. Az általuk együttesen okozott kár körülbelül 85 millió forint. A hetedrendű vádlottat közel százmillió forintos kár okozásáért, csalás és magánokirat bűntette miatt 2 év börtönre, és 500 ezer forint pénzbüntetésre ítélték.

[origo]

Korábban:

Ítélet várható Stadler ügyében
2001. október 24.

Folytatódik a Stadler-per
2001. szeptember 6.

Az MSZP tagadja, hogy Stadler támogatta a pártot
2001. február 22.

Újrakezdik a Stadler elleni pert
2001. október 25.

A Legfelsőbb Bíróság új eljárásra kötelezte az első fokon eljáró bíróságot Stadler ügyében
1999. június 21.

A Stadler-ügyben az ügyész az első fokú ítélet hatályon kívül helyezését kérte
1999. június 11.