Befejeződött, de néhány nap múlva folytatódik a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság tárgyalása a légiirányítók szakszervezetével. A sztrájkot kilátásba helyező, MIÉP-es képviselőt szakértőként alkalmazó szakszervezet elégedetlen az eredményekkel.

Befejeződött a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság (LRI) és a Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezetének (MLSZSZ) tárgyalása. A megbeszélés egyetlen pozitív eredménye a szakszervezet vezetője, Metes György szerint, hogy leültek tárgyalni.

Az egyeztetetésre azért volt szükség, mert a szakszervezet nem volt elégedett azzal, ahogy az LRI átszervezése folyik, és hogy ennek menetébe nem vonják be a dolgozókat. A közlekedési tárca terve szerint a Légiforgalmi és Repülőtéri Igazgatóság megszűnik, és utána két új társaság létrehozását tervezik, ezek a Budapest Airport Rt. és a HungaroControll. A tárgyalásokról a szakszervezetek eddig semmilyen információt nem kaptak.

Összesen négy témában ült le egyeztetni a két fél, de ebből csak egy két témát tudtak tárgyalni, ezért megállapodtak, hogy néhány nap múlva újra tárgyalóasztalhoz ülnek. A négy témából egyben értek el eredményt. Ennek alapján az LRI vállalja, hogy a dolgozóknak beszámol arról, milyen körülmények várják őket az újonnan alakuló munkahelyükön. A másik problémás kérdés a bérek rendezése. A szakszervezet sérelmezi, hogy a légiirányítók bérét folyósító nemzetközi szervezettől az LRI-hez folyó pénz egy része elfolyik, és állításuk szerint a cég nem kizárólag arra fordítja, amire kellene. Most az LRI vezetése vállalta, hogy értesíti a dolgozókat a pénzek sorsáról.

Az LRI vezetése sérelmezi, hogy hivatalosan még semmiféle értesítést nem kaptak a szakszervezettől arról, hogy sztrájkolni készülnek, mindenről a sajtóból értesültek - közölte az [origo]-val Péterffy Gárbor szóvivő. Véleménye szerint a szakszervezet megfogalmazása is homályos, hiszen abban "sztrájkkészültség kilátásba helyezéséről" beszélnek.

A tárgyalásokat értékelő szakszervezeti képviselők az eredményekkel elégedetlenek, ezért november 5-ére összehívták a szakszervezet közgyűlését, és ha felhatalmazást kapnak, akkor sztrájkkészültséget hirdetnek.

A szakszervezet által felkért gazdasági tanácsadó, Lentner Csaba MIÉP-es országgyűlési képviselő az Állami Számvevőszékhez fordul azzal a kéréssel, hogy vizsgálják felül az LRI gazdasági visszásságait. Azt szeretnék elérni, hogy állítsák le az LRI szétválasztását, és állítsanak miniszteri biztost a cég élére. Lentner szerint az LRI szándékos lezüllesztése folyik, amit meg kell állítani. Megemlítette, hogy pártja támogatná a szakszervezetet, ha sztrájkra kerülne sor.

A Magyar Légiforgalmi Szolgálatok Szakszervezete nem tömöríti az összes légiforgalmi irányítót. A mintegy 160 munkatársnak csak 27%-a tagja a szakszervezetnek, de Metes György elnök egy előzetes felmérésre alapozva elmondta, hogy kétharmados támogatást élvezne a sztrájk, ha nem marad már megoldásuk.

[origo]

Korábban:

Kormánybiztost kér a szakszervezet az LRI élére