Pintér Sándort perelnék a tűzoltók

Rágalmazás miatt perek indítását fontolgatják a tűzoltók Pintér Sándor belügyminiszter és a minisztérium ellen, csütörtöki demonstrációjuk alatt a belügy által kivetített megjegyzések miatt. Eközben folytatják a Kossuth téri gyászőrséget, amivel a veszélyességi pótlékukat megvonó kormányhatározat ellen tiltakoznak.

A tűzoltó-gyászőrség éjjel. Fotó: Barakonyi Szabolcs
Jogi lépéseket terveznek a tűzoltók a Belügyminisztériummal (BM) és személyesen Pintér Sándorral szemben, a tűzoltó-demonstráció alatt kivetítőn közzétett megjegyzések miatt. Mint arról az [origo] is beszámolt a csütörtöki megmozdulás alatt a BM kivetítőről bírálta a demonstrációt szervező szakszervezeteket - belügyi illetékesek szerint csupán tényeket közöltek.

Gálos Imre a Hivatásos Tűzoltók Független Szakszervezetének (HTFSZ) elnöke elmondta az [origo]-nak, hogy hétfőn személyesen jelenti fel Pintér Sándor belügyminisztert. Az szakszervezeti vezető szerint a belügyminisztérium megjegyzései alkalmasak közösség elleni izgatásra, kimerítik a becsületsértés fogalmát és sértik a jó hírnévhez fűződő jogokat. Az elnökön kívül több tűzoltó is fontolgatja, hogy pert indít rágalmazás miatt.

A szakszervezet elnöke azt is elmondta, hogy jó hangulatban folyik a demonstráció a Kossuth

téren, ahol a vitatott kormányhatározatot rejtő koporsó mellett állnak gyászőrséget a egészen vasárnapig. Az állampolgárok szimpátiával viseltetnek a tűzoltók iránt, egyesek ételt, meleg teát visznek az őrségben állóknak, többen csak azért mennek oda, hogy kifejezzék jókívánságaikat - mondja Gálos Imre.

A szakszervezet most a BM kezdeményezésére vár. Gálos Imre elmondta, hogy tárgyalásai javaslatuk ott van a minisztériumban: a vitatott veszélyességi pótlékukat megvonó kormányhatározat visszavonását követelik. Az elmaradó veszélyességi pótlék miatt havonta 15-20 ezer forinttal kevesebb fizetést vihetnek haza a tűzoltók.

[origo]

Korábban:

Forró tea és ellen-kivetítő a tűzoltó-tüntetésen
2001. november 8.