A romániai Aurul cég átvette a ciánszennyezés kapcsán indított kártérítési perre szóló idézést, így december 4-én a Fővárosi Bíróságon megkezdődhet a tárgyalás.

Gönczy János, tiszai kormánybiztos félsikernek nevezte, hogy a román illetékesek végre átvették a kiértesítési dokumentumot, ugyanis a 28,5 milliárd forint kártérítést követelő magyar állam képviselői több ízben sikertelenül próbálkoztak az idézés eljuttatásával.

Gönczy János arról egyelőre nem tudott nyilatkozni, hogy ki képviseli majd az Aurult és arról sem, hogy egyáltalán megjelenik-e a cégtől valaki a tárgyaláson. Lapértesülések szerint az Aurult Ifkovics József jászberényi ügyvéd képviseli az eljárás során.

Perényi János, strasbourgi nagykövet elmondta: az Európa Tanács kezdeményezésére a Tisza vízgyűjtő medencéjének országai szakértői találkozót rendeznek december 14.-én Strasbourgban. A megbeszélésen a fenntartható fejlesztést célzó nemzetközi egyezmény tervezetéről határoznak. A tervezet megvitatását követően az Európa Tanács az egyezményt eljuttatná az illetékes kormányokhoz, ezzel megteremtve a lehetőséget Szlovákia, Ukrajna, Románia, Magyarország, és az egyelőre még nem Európa Tanács tag Jugoszlávia számára egy ötoldali együttműködés kialakítására - mondta a nagykövet. Gönczy János közölte: az egyezmény olyan gazdasági fejlesztés alapja lehet, amely a környezet- és természetvédelemre, valamint a vízgazdálkodásra épülne.     

Morvay Kálmán, a Tisza-Szamos Környezetvédelmi és Szolgáltató Kht. ügyvezető igazgatója elmondta, hogy szervezetük egy hasonló program alapjainak kidolgozására nyert el 50 ezer dollárt az ENSZ Fejlesztési Programjából (UNDP), amelyet a Regionális Környezetvédelmi Központ (REC) egy ugyanekkora összeggel támogat. A pénzből a kht. első lépésben a régió országainak szakértőit akarja összefogni, és közösen kijelölni a környezeti szempontból fenntartható térségi fejlesztések prioritásait - mondta az ügyvezető igazgató. Az Ukrajnában főleg erdősítési, Romániában pedig technológiaváltást elősegítő célok megfogalmazására a jövő héten ülésező szakértői konferencián kerül sor Budapesten.

Korábban:

Februárban indítja el a pert a magyar állam a ciánszennyezést okozó Aurul cég ellen

Elutasították a ciánszennyezés károsultjainak keresetét