Horn: Románia legyőzte a magyar kormányt

Nem képviselte Magyarország érdekeit az Orbán-kormány, amikor megkötette Bukaresttel azt a megállapodást, amelynek révén bármely román állampolgár munkát vállalhat Magyarországon évente három hónapra - jelentette ki Horn Gyula exminiszterelnök. Az SZDSZ felmérése szerint 1,2 millió olyan magyar munkahelyet veszélyeztethet az Orbán-Nastase megállapodás, ahol nincs szükség különösebb szak- és nyelvtudásra.
Élesen bírálta Horn Gyula exkormányfő a magyar kormány Romániával kötött megállapodását: ilyen szerződést csak egy legyőzött kormány köt, nem véletlenül úszik örömmámorban Bukarest - mondta a volt miniszterelnök. A megállapodás alapján minden román állampolgár - nemcsak a magyar nemzetiségűek - munkát vállalhatnak Magyarországon, évente három hónapra.

A kedvezménytörvény maradjon életben, de függesszék fel meghatározatlan ideig a végrehajtását - javasolta Horn Gyula, aki szerint a román vendégmunkások elvehetik a magyaroktól a munkahelyüket, a megállapodás társadalmi és szociális feszültségeket okozhat, valamint kiválthat a nacionalista megnyilvánulásokat is.

Mindez a Fidesz diplomácia csődje, nem képviselték megfelelően Magyarország érdekeit - jelentette ki Horn, aki szerint nincs józan magyarázat a történtekre.

Az MSZP Munka Világa Kabinetje ugyancsak kritizálta a december 22-i megállapodást. Értékelésük szerint Orbán Viktor kormánya a magyar-román egyetértési nyilatkozat aláírásával súlyosan veszélyezteti a magyar munkaerőpiacot, sérti a munkavállalók és a "több mint másfélmillió munkavállalási korú, de nem tanuló és munkahellyel sem rendelkező magyar állampolgár érdekeit". A szocialisták hangsúlyozzák: a kormány anélkül kötötte meg a megállapodást Romániával, hogy bármilyen hatásvizsgálatot végzett volna az intézkedés hatásairól a munkahelyekre, a bérekre, a magyar költségvetésre, valamint a többi környező ország várható magatartására vonatkozóan.

Az MSZP az új helyzetből fakadóan a szükséges jogszabályok megalkotását, intézmények létrehozását is hiányolja a várható következmények kezelésére. Az MSZP Munka Világa Kabinetje haladéktalanul

Pető Iván, az SZDSZ ügyvivője egy nyíregyházi sajtótájékoztatón úgy vélekedett, hogy az Orbán-Nastase megállapodás román kedvezménytörvényt eredményezett. A párt felmérése szerint 1,2 millió olyan munkahelyet veszélyeztet a munkavállalási lehetőség, ahol nincs szükség különösebb szak- és nyelvtudásra. Pető Iván szerint az úgynevezett kedvezménytörvény elfogadása egy populista akció része volt. Az ügyvivő úgy gondolja, a határon túli magyarok nem ismerik a lehetséges kedvezmények pontos tartalmát sem.