Január 19-én dönt a Fidesz jelöltjeiről

Január 19-én, a Fidesz Országos Választmányának ülésén döntenek a párt vezetői a jelöltállításról. A Fidesz országos listáját Orbán Viktor vezeti, második Dávid Ibolya, az MDF elnöke lesz.

A január 19-i választmányi ülésen végleg eldől, kik szerepelnek a Fidesz és az MDF közös, országos listáján. A lista Orbán Viktor miniszterelnökkel kezdődik, a második helyen Dávid Ibolya, az MDF elnöke lesz. Erről a két párt már korábban megállapodott. A lista első tíz helyének valamelyikét kapja várhatóan Pokorni Zoltán, a Fidesz elnöke; Harrach Péter, a Fideszszel együttműködő Magyar Kereszténydemokrata Szövetség elnöke, szociális és családügyi miniszter; Áder János, az országgyűlés elnöke; Kövér László, a Fidesz ügyvezető alelnöke; és Szájer József, a Fidesz frakcióvezetője.

Elképzelhető, hogy az egyéni választókörzetek jelöltjeiről is döntenek az ülésen. Kovács Gábor, a Fidesz szervezési osztályának munkatársa az [origo]-nak elmondta, az egyéni választókörzetek jelöltjeiről a párt helyi szervezetei tehettek ajánlást. Ezeket a napokban vizsgálják meg a megyei szervezetek, a végső döntést azonban az Országos Választmány mondja majd ki, várhatóan szintén január 19-én. Nem mindenütt dönthetnek azonban szabadon az alapszervezetek: ahol a Fidesz korábban megállapodást kötött más szervezetek jelöltjeinek támogatásáról, ott a helyiek legfeljebb jóváhagyhatják a felső döntést. Ez viszonylag sok választókörztet érint: 27 helyen az MDF, 10 helyen a Kisgazda Polgári Egyesülés, 2 helyen a Fidelitas jelöltjeit indítja a Fidesz, és az MKDSZ több politikusa is indul egyéniben. A Farkas Flórián vezette Lungo Drom nevű roma szervezet szintén a Fidesz színeiben indíthat jelölteket, de egyéni jelöltjeik nem lesznek. Helyette az országos, és 7 megyei listán képviseltethetik magukat.

Ajánlat:

Az [origo] választási oldala