A kunmadarasi repülőtér területén 1993 és 1995 között folyt olajszőkítés, de a jelenleg a repülőtér sorsának rendezésért éhségsztrájkolókat ezért nem terheli felelősség. A negyedik napja éhező városi vezetők tagadták az ÁPV Rt. vádjait is, ami miatt a vagyonkezelő feljelentéssel fenyegetőzött.

Máté Lajos alpolgármester, aki már negyedik napja éhségsztrájkol négy társával a kumadarasi repülőtér sorsának rendezéséért, arról tájékoztatta az [origo]-t, hogy a helyi volt szovjet laktanya területén 1993 elejétől 1995 elejéig folyt olajszőkítés. Ehhez a szovjetek által otthagyott tartályokat és egyéb eszközöket használták. A polgármester-helyettest azért kérdeztük meg, mert Pallag László országgyűlési képviselő a Magyar ATV csütörtöki Nap-kelte című műsorában a kunmaradasi olajszőkítésekről beszélt. Az ügyben lefolytatták a büntetőeljárást, és ítélet is született a szegedi bíróságon.

A kunmadarasi önkormányzat vezetői harmadik napja éhségsztrájkolnak. Így próbálják elérni, hogy rendezzék a helyi volt szovjet katonai repülőtér és laktanya tulajdoni helyzetét.  A laktanya jelenleg az ÁPV Rt. tulajdonában van. Márki Sándor polgármester elmondta: az akcióra elkeseredésükben vállalkoztak, mert az állami szervek minden eddigi önkormányzati kezdeményezést a volt szovjet katonai objektum tulajdoni helyzetének rendezésére elutasítottak, illetve figyelmen kívül hagytak.

Tagnap az ÁPV Rt. közleményben tudatta, hogy feljelentést tesz az ügyben, mert a vagyonértékelés során olyan információk birtokába jutottak, amelyek alapján komoly visszaéléseket gyanítanak.

Márki Sándor polgármester tegnap az [origo]-nak nyilatkozva visszautasította a vagyonkezelő vádjait. Elmondta, hogy 1999-ben megtörtént az átadás-átvétel, így akkor kellett volna jeleznie az ÁPV Rt.-nek, ha valamit rendellenesnek talál. Illegális vadászat eddig nem folyt, miután a kunmadarasi vadásztársasággal bérleti szerződést kötöttek, amit az ÁPV Rt. illetékese ellenjegyzett. Most azonban a polgármester beszámolója szerint már tényleg illegálisan vadásznak, mert senki nem ellenőrzi a területet. Márki példaként említette, hogy felújíttatták a repülőtér területén lévő víztornyot több millió forintért, így azt a vádat is elutasította, hogy elhanyagolták volna a vagyonkezelési feladatokat. Az ÁPV Rt. által emlegetett hasznosítási terv ugyan nem készült el, de a polgármester szerint nincs is értelme, amíg a tulajdonviszonyok nem rendeződnek. Hozzátette, hogy nemrég készült egy hasznosítási tervezet 32 millióért, de ezt sem használták semmire.

Márki csak 1997-ben - időközi választáson - került a település élére, így nem vádolhatják a '97 előtti visszaélésekkel, mint azt a közlemény tette.

Ami a földek illegális bérbeadását illeti, a polgármester ebben az esetben is másként látja a dolgot. 1998-ban és 1999-ben Kunmadarason is nagy volt a belvíz, így a repülőtéren bérelt földek kisebb-nagyobb hányada víz alá került - idézte föl a történteket az MTI-nek. Ezekben az esetekben a bérlő ennek ellensúlyozására a vagyonjogi referenssel egyeztetve ugyanolyan nagyságban máshol kapott területet - mondta el az önkormányzati vezető. Márki Sándor megítélése szerint a kár nem az ÁPV Rt.-t érte, hanem esetenként a földbérlőt, mert neki kellett az újbóli művelés költségeit állni.

Az ÁPV Rt. közleményében megfogalmazott illegális áramhasználat sem felel meg a valóságnak - állította a falu első embere. Elmondása szerint mindössze annyi történt, hogy mivel a területen nem voltak úgynevezett almérők, a főmérőn mért árammennyiséget a felhasználók között arányosítva osztották szét. Volt, aki több vagy kevesebb áramdíjat fizetett, de az elfogyasztott összmennyiség ellenértékét kiegyenlítették, így ebből az ÁPV Rt.-nek kára szintén nem származott - jegyezte meg.

Máté Lajos alpolgármester elmondta, hogy nyugodtan néz az önkormányzat a rendőrségi feljelentés és a vizsgálat elé. A pénzügyminiszter, aki mint a térség országgyűlési képviselője vesz részt az ügyben, valószínűleg csak jövő héten tud leutazni az éhségsztrájkolókhoz.

Korábban:

Csalással vádolja az ÁPV Rt. az éhségsztrájkolókat

Több településről is csatlakoznának az éhségsztrájkhoz

A megállapodásig éheznek Kunmadarason

Fórum:

Bosszút áll az ÁPV Rt.