Lamperth Mónika belügyminiszter kedden kezdeményezte Orbán Péter országos rendőrfőkapitány leváltását a miniszterelnöknél. Utódja a miniszter javaslata alapján Salgó László, Tolna megyei főkapitány lehet. Orbán hétfőn azt mondta az [origo]-nak, hogy az új belügyminiszter még nem kereste meg őt. A főkapitány menesztése a móri vérengzés után többször felmerült, ám ő minden esetben tagadta, hogy erről hivatalosan szó esett volna.

Orbán Péter Móron
Fotó: MTI

Annak ellenére, hogy Orbán Péter múlt heti bizottsági meghallgatása után rögtönzött sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy fel sem merült leváltása, az [origo] rendőrségi forrásból származó információi szerint az ORFK vezetői kedden már kész tényként kezelték Orbán leváltását. A főkapitány hétfőn a belügyminiszter beiktatása után az [origo]-nak még úgy nyilatkozott, hogy nem keresték meg felettesei sem azért, hogy marasztalják, sem azért, hogy távozásáról beszéljenek vele. Ezzel kapcsolatban azt mondta, hogy ő egy fegyelmezett ember, aki mindig - kivéve egyszer, akkor magától pályázott - a felettesei utasításait követi.

A Belügyminisztérium közleménye szerint a személycserét szigorúan szakmai szempontok vezérlik. A szűkszavú közleményen kívül más tájékoztatást nem adott a BM a menesztéssel kapcsolatban. A tárcánál ugyanis az üggyel kapcsolatos minden további kérdést elhárítottak, így nem derült ki, hogy köze van-e a móri bankrablás utáni sikertelen rendőri fellépésnek Orbán felállításához. Azt sem tudtuk meg, hogy a szakmai alapon történt felmentés azt jelenti-e, hogy Orbán Péter szakmailag alkalmatlan a szervezet vezetésére.

Annyit közölt még a BM, hogy Lamperth Mónika belügyminiszter első hivatali napján Salgó László Tolna megyei rendőrfőkapitányt javasolta az ORFK új vezetőjének. Az országos rendőrfőkapitány poszt várományosát várhatóan már szerdán meghallgatja az Országgyűlés rendészeti bizottsága. Ezt követően pedig a belügyminiszter javaslatot tehet kinevezésére a miniszterelnöknek.

Orbán Péter menesztése a móri bankrablás után vált kérdéssé,amikor a rendőrség elsietett intézkedései félrevitték a nyomozást, a rablókat nem sikerült forró nyomon megtalálni. Akkor többször felmerült, hogy a rendőrfőkapitánynak távoznia kellene, de ő minden egyes alkalommal tagadta, hogy erről hivatalosan szó esett volna.

A Havaria Press által közölt életrajz szerint Salgó László Hódmezővásárhelyen született. A Rendőrtiszti Főiskola elvégzése után, Szegeden jogi doktorátust szerzett, és ügyészi szakvizsgát tett. Tudományos kutatásai közül többet angolul is publikált. Salgó a Magyar Tudományos Akadémia Kriminológiai Albizottságának tagja, 2001-ben a holland Királyi Ház Lovagkeresztjének Tiszti Fokozata kitüntetését kapta. Salgó László  1972 óta hivatásos rendőr. Első, fontosabb beosztásába 1986-ban került, három éven keresztül a makói városi kapitányságot vezette. Ezután 1989 és 1997 között Csongrád megye rendőrfőkapitánya volt. Később Hágában négy éven keresztül, 2001 szeptemberéig Magyarország belügyi attaséjaként dolgozott.

Korábban, amikor kinevezték Tolna megye főkapitányának, a Tolna Megyei Naplónak adott nyilatkozatában azt mondta, azért nem vállalt el olyan beosztást, amely Budapesthez köti, mert a megyei rendőrfőkapitányi pozíció az a szint, ahol szakmai munkát is lehet végezni, kezet foghat az ember a beosztott rendőrökkel, odamehet a közlekedési baleset helyszínére, ugyanakkor stratégiai döntések meghozatalára is lehetőség van és a funkció egyben közéleti szerepet jelent.

Korábban:

Távozhat az országos rendőrfőkapitány

Orbán Péter nem mond le