Medgyessy: Talán hibáztam

Medgyessy Péter a Magyar ATV-nek nyilatkozva közölte: talán hibát követett el akkor, amikor a közvéleménynek nem egészen világosan és egyértelműen mondta el, hogy mi történt a múltban. A miniszterelnök múltja az EU-csúcson is szóba került.

Talán hibát követtem el akkor, amikor a közvéleménynek nem egészen világosan és egyértelműen mondtam el, hogy mi történt a múltban - jelentette ki Medgyessy Péter miniszterelnök vasárnap a Magyar ATV televíziós csatorna Nap-kelte című műsorának adott telefoninterjúban.

A kormányfő a sevillai EU-csúcson vett részt, vasárnap érkezik haza Spanyolországból. Közölte: az EU-csúcson is szóba került elhárító tiszti múltja, de afelett tárgyalópartnerei átsiklottak, nem foglalkoztak vele.

"A nemzetközi világban semmifajta megrökönyödést nem keltett a dolog. Nagyon sok ország van, ahol az első számú vezető valamilyen módon kötődött akár a hírszerzéshez, akár a kémelhárításhoz" - fogalmazott Medgyessy Péter. Kiemelte: a nyilvánosságra került adatok nem érintik Magyarország nemzetközi kapcsolatait.

A miniszterelnök kitért arra, hogy az év második felében az EU soros elnöki tisztét betöltő Dánia kormányfője látogatásra hívta meg, aminek július 10-én tesz eleget. Ezt megelőzően, július 4-én Medgyessy Péter a Vatikánba utazik, ahol II. János Pál pápa fogadja audiencián.

A kormányfőről a Magyar Nemzet hozta nyilvánosságra, hogy a rendszerváltás előtt együttműködött a kémelhárítással. Az MSZP koalíciós társa, az SZDSZ két napig ülésezett, míg végül rábólintott, hogy Medgyessy maradhat a posztján. Az 1978-ban keletkezett dokumentum miatt óriási vita bontakozott ki a parlamentben. Az ellenzék alkotmányos válságról beszélt, a kormánypártiak viszont azzal vádolták meg az ellenzéket, hogy az egész ügyet azért robbantották ki, hogy eltereljék a figyelmet a kormány jó teljesítményéről.

Korábban:

Kövér: "pancserpuccs" a Medgyessy-ügy

Ajánlat:

Két napig ingott a volt kémelhárító kormányfői széke