Kövér: "pancserpuccs" a Medgyessy-ügy

Vágólapra másolva!
A Fidesz országos választmányának rendkívüli ülésén elfogadtak egy állásfoglalást arról a törvényjavaslatról, mely szigorúan kivonná az ügynököket a közéletből. A Fidesz már hozzá is kezdett a tervezet kidolgozásához, melyet valószínűleg hétfőn terjesztenek a parlament elé. A párt arról még mindig nem döntött, hogy benyújt-e konstruktív bizalmatlansági indítványt Medgyessy Péter miniszterelnök ellen.
Vágólapra másolva!

A Fidesz országos választmányának rendkívüli ülésén elfogadott állásfoglalás szerint ketté kell választani a Medgyessy-ügyet és az ügynöktörvény módosítását. A legnagyobb ellenzéki párt szerint ugyanis a törvénymódosítás nem oldja meg a Medgyessy Péter körül kialakult helyzetet, a Fidesz álláspontja továbbra is az, hogy Medgyessynek mennie kell, ugyanakkor arról még mindig nem döntöttek, hogy benyújtanak-e konstruktív bizalmatlansági indítványt Medgyessy ellen

A törvénytervezet kidolgozásához a Fidesz már hozzá is kezdett, várhatóan hétfőn nyújtják be a parlament elé. A Fidesz támogatja, hogy kerüljön nyilvánosságra azoknak neve, akik a diktatúra alatt MSZMP PB- vagy KB-tagok, függetlenített párttitkárok voltak, vagy az ÁVO-nál, illetve az ÁVH-nál tevékenykedtek. Emellett ragaszkodnak ahhoz, hogy a törvény mondja ki, a fent említett körbe tartozók összeférhetetlenek a demokratikus politizálással. A Fidesz ragaszkodik ahhoz, hogy a teljes III-as főcsoportfőnökség nyílt vagy szigorúan titkos tagjainak névsorát - amennyiben azok ma politikai pályán vannak - nyilvánosságra kell hozni, függetlenül attól, hogy az érintett lemond vagy sem.

Kövér László választmányi elnök szerint "pancserpuccs" áll a Medgyessy-ügy kirobbantásának hátterében. Kövér szerint "közjogi értelemben bizonyára lehet Magyarország miniszterelnöke a D-209-es elvtárs, de erkölcsi értelemben nem." Szerinte a demokráciában egyvalami nem lehet, aki a diktatórikus rendszer fenntartása mellett tevékenykedett, mégpedig közéleti szereplő. Kövér Lászlót a választmányi ülésen elmondta: meglepte, az SZDSZ-nek mi problémája lehet Medgyessy Péter SZT-tiszti múltjával azok után, hogy Horn Gyula kormányába "bekéredzkedtek". A liberális értelmiség nagy hazugságának nevezte, hogy ha Medgyessy Péter kellő időben feltárta volna SZT-tiszti múltját, akkor minden rendben lenne. "Ha a jövőben, egy köztiszteletben álló MSZP-s miniszterelnök-jelölt bevallja, hogy embereket kínzott, ölt, gyilkolt és rabolt, de ezek után megválasztják, akkor minden rendben van, ha jól értem" - mondta Kövér László, veszélyes gondolatnak ítélve a fentieket.

Az ügy kirobbanása kapcsán Kövér László álláspontja szerint azt a kérdést kell feltenni, hogy az kinek használ, vagy kinek használt volna. Elmondása szerint a kampányban jó néhány MSZP-prominens, közöttük Kovács László is bedobta a törölközőt, visszavonult vidéki birtokára, merthogy Medgyessy Péterrel úgysem lehet nyerni. "Medgyessy Péter úgy ragadt rá az MSZP-re és azon keresztül az országra, mint szamárra a fül" - mondta a politikus. A történelem vakszerencséjének nevezte, hogy a szegénységpárti kormányfőjelölt győztes pártot csinált az MSZP-ből - írja az MTI. Álláspontja alapján a "pancserpuccsot" az MSZP frakciójának többsége hiúsította meg. Kövér László úgy tudja, Medgyessy Pétert a szocialisták képviselőcsoportja csak úgy nevezi, hogy "Péter-kém".

Korábban:

Törvényi szankciókhoz is ragaszkodik a Fidesz