Újból megindult a forgalom az Erzsébet hídon, miután a kommandósok kiszorították a tüntetőket az úttestről. Kisebb tömeg volt még a pesti hídfőnél, de már itt is megnyitották a rendőrök az utat a forgalomnak. Az emberek lassan szétszélednek, inkább csak nézelődők maradtak. Legalább négy embert vittek el megbilincselve, mert át akarták törni a kommandósok élő kordonját. A választási szavazatok újraszámlálását követelő tüntetők reggel nyolc óra tájban zárták le az Erzsébet hidat.

Nézze meg az Erzsébet hídon készült képeket!


Fotó: Barakonyi Szabolcs


Összecsapás a hídon
Fotók: Barakonyi Szabolcs
A tüntetést szervezők azt állítják magukról, hogy spontán szerveződtek, nem áll mögöttük sem politikai, sem más szervezet. A rendőrségi egységek már 8 órakor megérkeztek a helyszínre, köztük kommandósok is, a tüntetés két szervezőjét azonnal elvitték. A rendőrök azt kérték, hogy legalább a mentőket engedjék át, de csak egy mentőautót engedtek átmenni a hídon. Az autók hosszú sorban torlódtak a Kossuth Lajos utcán, és a Rákóczi utat is elérte a dugó.

A rendőrök hosszú várakozás és egyezkedés után felszólították a tüntetőket hangosbemondón, hogy Buda irányában hagyják el a hidat, de nem reagáltak. A rendőrök megnyitották a kordont a híd budai lehajtója felé, és közölték, hogy ha a tüntetők nem tesznek eleget a felszólításnak, akkor erőszakot fognak alkalmazni. 10 óra 20 perckor a rendőrök megindultak a tüntetők felé. Először egy tüntető verekedett egy rendőrrel, majd a kommandósok kiválasztották a legaktívabb tüntetőt, és kivették a többiek közül. Munkatársunk beszámolója szerint vérző fejjel vitték el, feltehetőleg az akció közben sérült meg.

Közben a rendőrök a kordon egy részét felszámolták, az egyik sávot felszabadították, és a buszok ezen keresztül két és fél óra várakozás után lassan elhagyhatták az Erzsébet hidat. A tüntetésben rekedt több BKV-járat is, köztük zsúfolásig telt 7-es buszok. Az ajtókat kinyitották a sofőrök, de senki sem akart leszállni.

Forrás: ORIGO 10 óra 30 perckor a kordont maguk előtt tolva a rendőrök megkezdték a híd megtisztítását. A tüntetőket Buda irányában tolták kifelé a hídról. Egy ember megpróbált ellenállni, őt megbilincselték, és elvitték a rendőrök. Az első busz, egy 8-as 10:40-kor jött le a hídról. A rendőrök elszállították a tüntetők autóit, amivel a blokádot kialakították, így az összes ott rekedt busz lemehetett. Ezután viszont a rendőrök állították le a forgalmat. A pesti hídfőnél folytatódott a tüntetés, az ott összegyűlt embereket az Astoria szálló felé kezdték kiszorítani. Ott három embert tartóztattak le, mert többször nekirohantak a kommandósoknak. 12 óra után néhány perccel jelentette tudósítónk, hogy megindult a forgalom, a pesti hídfőnél is szétoszlott a tömeg, inkább csak nézelődők maradtak.

A tüntetés egyik szervezője az [origo]-nak reggel azt mondta, hogy semmilyen szervezet nem áll mögöttük, spontán szervezésről van szó. Tisztában vannak azzal, hogy amit tesznek, az törvénytelen, de úgy érzik, hogy a szavazatok megsemmisítésével választási csalást lepleznének el a hatalmon lévők. Nem elégednek meg ígérettel, addig nem hajlandóak elmenni, amíg nem számolják újra a voksokat. Tisztában vannak azzal is, ahogy akciójuk gyújtópont lehet.


Forrás: ORIGO


Egy tüntető a földön
A hídon és környékén lévő emberek közül nem csatlakoztak a tüntetőkhöz, bár néhányan szimpátiájukról biztosították bekiabálásokkal a szervezőket. "Újraszámlálást, újraszámlálást, aki magyar velünk tart" skandálták a tüntetők a rendőröknek. A rendőrök a gyalogosok elől is lezárták a hidat, így akadályozzák meg, hogy újabb tüntetők csatlakozzanak a szervezőkhöz. 10 órakor két tucat szimpatizáns be akart nyomulni a tüntetőkhöz, de a rendőrök visszatartották őket, csak néhányan jutottak át. Erre a rendőröket szidták, "rendőrállam, rendőrállam" - kiáltották. Körülbelül hatvan szimpatizáns folyamatosan tárgyalt, vitázott a híd bejáratánál a rendőrökkel, hogy bemehessenek.

A helyszínre érkezett Demszky Gábor főpolgármester is, hogy próbáljon közvetíteni. Meg nem erősített hírek szerint korábban a türelmetlen autósok és tüntetők között kisebb incidensek is voltak. Közleményt is kiadtak, amelyben arra kérik a rádiókat, hogy intsék nyugalomra az autósokat, és tanácsolják nekik, hogy kerüljék el a belvárost és az Erzsébet hidat.

Forrás: ORIGO Háttér

A szavazatok újraszámlálása érdekében népi kezdeményezés indult májusban. A Fidelitas pedig törvényjavaslatot nyújtott be az Országgyűlésnek, melyben a szavazólapok megőrzését és újraszámolását javasolták. Az Országgyűlés azonban a szocialisták javaslatára nem vette napirendre a javaslatot. Ezzel minden remény elszállt, hiszen július 7-én és 21-én - a választások után 90 nappal, a jogszabályi előírásoknak megfelelően - megsemmisítik a szavazólapokat.