Orbán Ádert javasolja frakcióvezetőnek

Áder Jánost, a Fidesz ügyvezető alelnökét javasolja a párt országgyűlési képviselőcsoportja vezetőjének Orbán Viktor volt kormányfő az Info Rádiónak adott pénteki nyilatkozata szerint.

A Fidesz alapszabálya kimondja, hogy a frakcióvezető személyére az országgyűlési választásokon állított országos lista vezetője tehet javaslatot. A párt országgyűlési képviselőcsoportja hétfőn Győrött tartja kihelyezett ülését, ahol többek között megválasztják a frakció új vezetőjét.

A Fidesz sajtóirodája által az MTI-hez pénteken elküldött program szerint az új frakcióvezetőt hétfő délelőtt zárt ülésen választják meg a képviselők. Pokorni Zoltán, a képviselőcsoport vezetője múlt szerdán, július 3-án mondott le posztjáról édesapja ügynökmúltja miatt. Utódjának a frakció élén Deutsch Tamás általános
frakcióvezető-helyettest javasolta, a képviselőcsoport azonban a győri ülésre halasztotta a döntést.

Lapinformációk szerint a jelöltek között van Deutsch Tamás mellett Áder János, a párt ügyvezető alelnöke, Rogán Antal frakcióigazgató és Varga Mihály a párt alelnöke, volt pénzügyminiszter. A hétfői frakcióülés előzetes programja szerint a
képviselőcsoport új vezetője megválasztása után nyilvános ülésen tart helyzetértékelést.

Délután zárt kabinetülések lesznek a kormányzati munka értékeléséről, valamint az őszi jogalkotási program áttekintéséről, majd Orbán Viktor volt kormányfő mond beszédet, zárt plenáris ülés keretében.