Törvényi kiskapukat keres az ügynökbizottság

Mécs Imre az [origo]-nak azt mondta: szerinte az a törvénysértő, hogy az ellenzék megpróbálja megakadályozni munkájukat, és nem az, hogy ők be akarják azt fejezni. A bizottság elnöke az ügyrendi bizottság összehívását javasolja, hogy az döntse el, milyen formában működhetnek tovább.

Mécs szerint ugyanakkor az ellenzék nélkül is befejezhetik munkájukat, mivel a nagyja munkát már elvégezték, csupán a meghallgatások lettek volna hátra. Később pedig elnöki jogkörében kérni fogja a titokgazdáktól, hogy engedélyezzék az érintettek nevének és tevékenységének nyilvánosságra hozását.

"A bizottság törvényesen működik. Az ombudsman ajánlása egyoldalú ebben a kérdésben, mert csak a személyes adatok védelmével foglalkozik, a közérdekű adatokkal nem" - állítja Mécs. Hozzátette: a felkért szakértők is hasonlóképpen vélekednek. Mécs ezért mindenképpen nyilvánosságra akarja hozni a vizsgálatok eredményét. "Képtelenség, hogy ezért bárki feljelentsen" - mondta.

Tóth Károly szerint ugyanúgy kell eljárniuk, mint a Medgyessy-bizottságnak, mivel annak tevékenységét nem kifogásolta az adatvédelmi biztos. "Medgyessy Péter hozzájárult az adatai kezeléséhez. Azonban úgy tette ezt, hogy előzőleg már többször is elhangzott a neve, mikor ügynöki múltjáról beszéltek" - mondta az [origo]-nak Tóth. Szerinte ezért nem követnének el államtitoksértést, ha nyilvánosságra hoznák a neveket, majd az érintettek beleegyezését kérnék, hogy a tevékenységet is nyilvánosságra hozzák. Dávid Gyula megfontolandónak nevezte Tóth javaslatát.

Tóth Károly azt is közölte: amennyiben az ellenzéki képviselők valóban kivonultak a bizottságból, összegzést ír arról, amit eddig megállapítottak. Ebben az is szerepelne, hogy hány helyről, hány személyre vonatkozóan kaptak adatokat. "Tóth Károly képviselőként leírhatja az összegzést, és nyilvánosságra is hozhatja" - állítja. Hozzátette: erről még jogászok, szakértők véleményét is kikéri.

Dávid Gyula ehhez azt is hozzátette, hogy szerinte már nincs is szükség további meghallgatásokra, mivel a fellelt dokumentumok egyértelműek. "Ahol kétség merült fel, azt a személyt eleve kiszűrtük" - mondta az [origo]-nak.

KAPCSOLÓDÓ CIKK