Két közvélemény-kutatási szerződéstől is elállt a MeH

A Miniszterelnöki Hivatal (MeH) július 18-án elállt két, még az előző kormány idején kötött, erre az évre vonatkozó közvélemény-kutatási szerződéstől. Az új közbeszerzést gyorsított, tárgyalásos formában, négy-öt cég meghívásával kívánják lebonyolítani.

Szeredi Péter, a MeH általános politikai államtitkárságának munkatársa elmondta: az előző kabinet január 7-én, közbeszerzési eljárás lebonyolítását követően között szerződést a Magyar Gallup Intézet Közvélemény és Piackutató Kft.-vel nettó 54 millió forint, valamint a Tárki Társadalomkutatási Rt.-vel több mint nettó 66 millió forint értékben. Előbbinek a kormányzati teljesítményről alkotott vélemények kutatását, utóbbinak pedig a kormány társadalmi fogadtatását, és az egyes gazdasági és társadalompolitikai döntések előkészítésével kapcsolatos kutatásokat kellett végeznie, illetve készítenie ebben az évben.

- A kormány úgy ítélte meg, hogy ezeket a tevékenységeket nem ezzel a két céggel kívánja elvégeztetni - közölte a MeH illetékese.

Szeredi Péter közölte: az új közbeszerzést gyorsított, tárgyalásos formában, négy-öt cég meghívásával kívánják lebonyolítani. Jelezte, a korábban szerződést kötött két cég egyikét sem kívánják meghívni a közbeszerzésre, és a meghívottak között nem szerepel Szonda Ipsos Média-, Vélemény- és Piackutató Kft. sem. Hozzátette: a jövő évi, hasonló tárgyú szerződésekre nyílt közbeszerzési eljárást írnak majd ki, és azon minden kutató cég indulhat.