Minimum tízezer a sulikezdés

Bár az idei iskolakezdéskor dupla családi pótlék és számos más támogatás jár a családoknak, ezek aligha fedezik az ilyenkor szokásos kiadásokat, a tankönyvek, tanszerek beszerzését és a ruházkodás költségeit. A tanévkezdés gyermekenként 10 ezertől akár 40 ezer forintba is belekerülhet. Az eredetileg kihirdetetthez képest egy héttel későbbre tolódik és egy nappal lerövidül az őszi szünet.

A legóvatosabb becslések szerint is legkevesebb 10-15 ezer forintjába kerül idén a szülőknek a tanévkezdés, de az extra igények kielégítése akár 40 ezer forintot is elérheti. Az alsó tagozatosok könyvcsomagja idén átlagosan 3500-4000, a felsősöké 7000-8000 forint. A középiskolások szüleinek jobban a zsebükbe kell nyúlniuk, hiszen a diákoknak 11-12 ezer forintért kell könyvet vásárolni. Tankönyvtámogatásra az állam idén 3,34 milliárd forintot különített el. A gyermekenként 2450 forintos összeget az iskolafenntartók osztják el a rászorulók között.

A füzetcsomagokat 900-1000 forintért lehet megvenni, ehhez jön még a tolltartó és a belevalók, valamint a tornazsák megtöltése. A legolcsóbb iskolatáskát 7, a jobbakat 15 ezerért árulják.

Az anyagilag is megterhelő iskolakezdéshez idén először és ezentúl minden év augusztusában dupla családi pótlékot kapnak a gyermeket nevelő családok. A gyermekek számától és a család típusától függően 7600-20 000 forintot tesz ki a dupla járandóság. Ez az összeg sem fedezi teljesen a költségeket, legfeljebb valamelyest enyhít a családok terhein. Ezen felül kiegészítő családi pótlékot kapnak azok a családok, ahol az egy főre jutó jövedelem nem éri el a nyugdíjminimum összegét (20 100 forint) és ahol iskolás korú gyermek él. További kedvezmény, hogy a kormány a gyermekek étkeztetésének támogatására fordítja az Országimázs Központ 4,7 milliárd forintos keretét is. A tervek szerint szeptembertől ezt a rászoruló családok kapják. Az étkezés költségének felét mindenképpen átvállalná az állam.

Támogatást nyújthatnak a tanév elején az egyes önkormányzatok. A főváros VII. kerületében például minden önkormányzati fenntartású általános és középiskolába járó diák ingyen kapja a tankönyveket. A kerületben a kiegészítő családi pótlékban részesülők automatikusan gyermekenként 4200 forint beiskolázási segélyt is kapnak. A XV. kerületben az általános iskolásoknak a tankönyv ingyenes, az elsősöknek az önkormányzat fizeti a füzetcsomag árát is. Pécsett mintegy 4500 diák kap támogatást az önkormányzattól. Mátészalkán több mint száz családnak ad rendkívüli támogatást az önkormányzat, ami 3-4-től 15-20 ezer forintig terjedhet. A szegedi önkormányzat jelenleg a havi 2700 forintos étkezési hozzájárulással, illetve 3000 és 4200 forint közötti kiegészítő családi pótlékkal segíti a szociálisan rászoruló családokat. A kaposvári elsősök egy megtöltött tolltartók kapnak ajándékba az önkormányzattól.

Az adótörvény értelmében a munkáltató akár tízezer forintos beiskolázási támogatást is adhat dolgozójának. A juttatás a jelek szerint nem elterjedt a cégeknél.

KAPCSOLÓDÓ CIKK