A netezők Friderikuszt ültetnék az MTV elnöki székébe

Az [origo]-n meghirdetett egyhetes szavazás szerint olvasóink legszívesebben Friderikusz Sándort látnák az MTV elnöki székében, majdnem a szavazók fele őt jelölte. A netezők szerint a második legalkalmasabb személyiség erre a feladatra Baló György, akire a szavazók 28 százaléka adta voksát.

A szavazás végeredménye
Ágoston György 1,4 %
Baló György 28 %
Friderikusz Sándor 49,5 %
Fehér Anettka 7,0 %
Komlós András 0,5 %
Nagy Navarró Balázs 0,5 %
Siklósi Beatrix 7,7 %
Szabó Stein Imre 1,1 %
Szenes Andrea 1,0 %
Szurdi Miklós 1,8 %
Tóth Tihamér 1,4 %
Egy hétig lehetett szavazni az [origo]-n arra, hogy az olvasók kit választanának az MTV elnökének a posztra pályázatot benyújtók közül. A nevek szeptember 2-án kerültek nyilvánosságra, azonban nem az összes pályázó neve, csak azoké, akik hozzájárultak ehhez. Kilencen vállalták a nyilvánosságot, két név pedig kiszivárgott.

Az így ismertté vált 11 személyiség közül az [origo] szavazásán a legtöbb szavazatot Friderikusz Sándor kapta, aki a voksok 49,5 százalékát gyűjtötte be, összesen 7628 szavazat érkezett rá. A második helyen - nagy különbséggel - Baló György végzett, őt tartaná a legalkalmasabbnak a szavazók 28 százaléka, vagyis 4314 olvasó. Tőle erősen lemaradva a harmadik helyezett Siklósi Beatrix (7,7%) lett, néhány tizeddel megelőzve Fehér Anettkát (7,0).

A szavazás végeredményével kapcsolatban Friderikusz Sándor közleményt adott ki, melyet itt olvashatnak el.

Az intézmény élére a kuratórium elnöksége jelöli ki a pályázók közül az elnökjelöltet, akiről a teljes testület (a 21 társadalmi kurátorral kiegészítve) szavaz. Az elnökségben jobboldali többség van: három fideszes, két MSZP-s, két SZDSZ-es és egy, a választások után semlegessé átminősült FKGP-s tag van, az elnököt pedig az MDF adja. Mivel kétharmados többség szükséges, az ellenzékieknek és a kormánypártiaknak kompromisszumos jelöltet kell találniuk ahhoz, hogy sikerüljön elnököt választani az MTV Rt. élére. Amennyiben a kuratórium elnökségének nem sikerülne a jelölt személyéről megegyeznie és az új pályázat kiírásáról sem sikerülne megállapodniuk (szintén kétharmados többséggel), akkor megszűnik a megbízatásuk.

KAPCSOLÓDÓ CIKK