Szakasznyi katonát adunk egy NATO-akcióhoz

A Népszabadság úgy tudja, hogy Medgyessy Péter washingtoni tárgyalásain felajánlhat egy szakasznyi felfegyverzett katonát, akik egy NATO-akcióban harci feladatokat látnának el. Arról is szó lesz, hogy részt vennének az európai gyors reagálású hadtest felállításában. A lap információi szerint nem kerül majd szóba az F-16-osok vásárlásának kérdése.

Három részből álló ajánlatcsomaggal érkezik Washingtonba Medgyessy Péter - tudta meg a Népszabadság. A miniszterelnök biztosítja tárgyalópartnereit, hogy részt vennénk az európai gyors reagálású hadtest felállításában, amely 2006-tól működne. Szakértői vélemények szerint ez segítené a magyar hadsereg reformját és fejlődését is. Magyarország továbbra is vállalja egy egészségügyi kontingens felállítását és bevetését.

A legkényesebb kérdés, hogy tőlünk is elvárnák, hogy szükség esetén harcoló alakulattal is segítsünk egy NATO-akciót. A Népszabadság úgy tudja, hogy a katonai vezetés nem küldene egy egész zászlóaljat (körülbelül 400 ember) bevetésre, de a lap forrásai nem zárták ki, hogy ha a szövetség nem elégedik meg ezekkel a felajánlásokkal, akkor egy szakasznyi (25-30) felfegyverzett katona részt vegyen harci feladatokban. A lap információi szerint a tárgyaláson nem kerül szóba az F-16-os repülőgépek vétele.

A magyar hadsereget érő vádakra reagálva Fodor Lajos vezérkari főnök elmondta: a magyar katonák képességeik és a nemzetközi feladatokban végrehajtott teljesítményük alapján jelest érdemelnek. A honvédség eszközállománya, és a NATO-vallomások teljesítése tekintetében viszont az elégtelenhez közelít. A vezérezredes hozzátette: az 1999-es csatlakozáskor tett felajánlások túl ambiciózusak voltak, a döntéshozók a valósnál jobbnak látták a hadsereg helyzetét, és több pénzt reméltek a költségvetésből a hadsereg fejelsztésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK