A Pesti Központi Kerületi Bíróság (PKKB) első fokon nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségében bűnösnek találta, és 120 ezer forintos pénzbüntetésre ítélte Lovas István neves jobboldali újságírót - adta hírül a Roma Sajtóközpont. Az ítélet szerint Lovas a Vasárnapi Újságban elhangzott jegyzetében megsértette Horváth Aladár jó hírnevét. A tárgyalás bírája korábban közösségi elleni izgatást gyanítva az ügyészségnek is átadta a dokumentumokat, ám a VIII. kerületi vádhatóság nem folytatott le a nyomozást az ügyben.

Horváth Aladár a Vasárnapi Újság tavaly májusi műsorában elhangzott jegyzete miatt indított magánvádas eljárást Lovas István ellen. Ebben a jobboldali újságíró egy hallgatói levélre hivatkozva jegyzetet olvasott fel, amelyben "ok okozati kapcsolatot állapít meg Horváth Aladár az önkényes roma lakásfeltörők bűncselekményét felmentő kijelentése és a VII. kerületben a kijelentés óta tömeges méretet öltött önkényes lakásfoglalások, illetve egyéb durva bűncselekmények között".

A PKKB nem jogerősen úgy döntött: Lovas István nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazás vétségét elkövetve megsértette a jogvédő jó hírnévhez fűződő jogát, ezért 120 ezer forintos pénzbírságra ítélte az újságírót, amely nem fizetés esetén 120 napi elzárásra változhat.

A tárgyalás bírája indoklásában kifejtette: azzal, hogy a levelet szöveghűen, kontroll nélkül adta közre Lovas, azt sugallta, hogy a hallgató véleménye megalapozott. Lovas István a tárgyaláson azzal érvelt, hogy csak az újságírói tájékoztatási kötelezettségének tett eleget, valamint kijelentette: mivel ismerte a hallgató "hihetetlen emberbaráti múltját, nem merült fel bennem az, hogy valótlant állítana". Az ítélet kihirdetése után az újságíró három nap gondolkodási időt kért a fellebbezéssel kapcsolatban.

 Varga Ábel - Roma Sajtóközpont (RSK)