Több pénzt adna a Fidesz a fővárosnak, többek között híd- és útépítésre, épületek felújítására és rendeznék a BKV helyzetét is. A Budapest Plusz elnevezésű csomagot a fővárosi Fidesz-MKDSZ frakcióvezetője jelentette be. Deutsch Tamás szerint a pluszpénzt az országimázs-kiadásoktól lehetne elvonni.

Budapest Plusz elnevezéssel a fővárosi Fidesz-frakció elkészítette módosító javaslatait a jövő évi költségvetéshez. A Budapestet érintő, 100 milliárdos nagyságrendű javaslatcsomagot a parlamenti Fidesz-frakció benyújtotta az Országgyűlésnek. Ezt Deutsch Tamás, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakcióvezetője, országgyűlési képviselő jelentette be szombati budapesti sajtótájékoztatóján.

A 26 tételből álló csomag tartalmazza többek között az új északi Duna-híd megépítését, az M0-ás autóút továbbépítését az M3-as és M5-ös autópálya között, a kórházak adósságállományának konszolidálását, a panelrekonstrukciót, a Mátyás-templom felújítását, a Budapesti Közlekedési Szövetség létrehozását és a Budapesti Közlekedési Vállalat Rt. helyzetének rendezését.

Deutsch Tamás szerint a Fidesz-frakció által javasolt támogatásokhoz szükséges pénzt a költségvetés egyes tételeinek - például az országimázs-kiadások és a Honvédelmi Minisztérium vezérkarának személyi kiadásaira szánt összegek - mérséklésével lehet előteremteni.

Az összes főpolgármester-jelölt és párt, pártszövetség programjában szereplő, közös elképzelések megvalósítását tenné lehetővé a Budapest Plusz elfogadása - mondta az országgyűlési képviselő. Mint fogalmazott, legyen bármilyen jó egy város adottsága, ha hosszú időn keresztül politikai széthúzás, vita határozza meg a város ügyében döntők gondolkodását, a város egy helyben jár, vagy lemarad a fejlődésben.

"Vita alakult ki a főváros és a kormány között a költségvetést illetően: ezzel tovább folytatódik az a vita, amely az elmúlt 12 évet jellemezte; bennünk megvan az elszánás, hogy gyökeresen változtassunk a fővárost terhelő politikai vita légkörén, ezért nyújtottuk be a 100 milliárd forintot meghaladó támogatást jelentő javaslatunkat" - jelentette ki a politikus.

A frakcióvezető elmondta: örömmel értesültek a BKV adósságának állami átvállalásáról, és ha a parlament elé kerül a javaslat, támogatni fogják. "Csak olyan megoldást tudunk elképzelni, amelyikben a főváros tömegközlekedését kedvezően érintő javaslat együtt jelenik meg más nagyvárosok közlekedési cégeinek adósságátvállalásával" - tette hozzá az Deutsch.

A sajtótájékoztatón részt vett Endrédy István, a Fidesz-MKDSZ fővárosi frakcióvezető-helyettese is, aki a képviselőcsoport első sikereként értékelte a BKV Rt. adósságának átvállalását. Hozzátette: ebben a ciklusban ők kezdeményezték, hogy a közlekedési cég adósságának rendezésében a kormány is vállaljon szerepet.