A Volánspedíció kft.-n akarja behajtani a vámhatóság azt a 470 millió forint vámtartozást, amit egy importőr cég nem fizetett be az elmúlt években. A cég 219 alkalommal hamis banki bizonylatokat mutatott be a vámosoknak. A cégért azonban a vámügynök Volánspedíció vállalt kezességet. A Volánspedíció szerint a vámhatóság mulasztott, a Vám- és Pénzügyőrség szerint a hibás a Volánspedíció, amelyen keresztül a hamis bizonylatok eljutottak hozzá.

Megszűnés fenyegeti a Volánspedíció Rt.-t, mivel a vámszervek 470 millió forintos vámadósságot hárítottak át a cégre, a társaság álláspontja szerint jogszerűtlenül - mondta Nagy István, a Volánspedíció vezérigazgatója, csütörtöki sajtótájékoztatóján.

A Volánspedíció 243 alkalommal vállalt kezességet egy szekszárdi cukorimportőr vámterhének megfizetésére. A vezérigazgató szerint a zalaegerszegi vámhivatal, elmulasztva törvényes ellenőrzési köztelezettségét, 218 esetben hamis bankbizonylatokat fogadott el az importőrtől. Amikor a külkereskedő csalássorozatára fény derült, a vámhivatal azonnali inkasszót bocsátott ki a Volánspedíció ellen. Most a két év alatt felhalmozódott 470 millió forint megfizetésére őket kötelezik.

Nagy István szerint a Volánspedíció, mint vámügynök nem kötelezett a vámteher tényleges befizetésének ellenőrzésére, és az nem is áll módjában. Véleménye szerint a csalássorozat több mint két éven keresztüli folytatása kizárólag a vámszervek belső ellenőrzésének teljes körű elmulasztása mellett volt lehetséges, mivel a negyedéves és éves egyenlegkészítés minden importőr vonatkozásában kötelező.

Nagy István közölte: az inkasszón keresztül a követelt 470 millió forintnak csupán töredéke hajtható be, mivel a jogszabály szerint a kezességvállalónak csak 20 millió forintos bankgaranciával kell rendelkeznie. A VPOP inkasszóhatározatát a cég a megyei bíróság előtt megtámadta, ám az első fokon elutasította a végrehajtás felfüggesztését. A Volánspedíció a Legfelsőbb Bírósághoz fellebbezett.

Nagy István elmondta: csütörtökön tárgyalt a vámhatóság egyik főigazgatójával, aki azt mondta, hogy felfüggesztik az inkasszó végrehajtását, amennyiben a sajtótájékoztatót nem tartják meg.

A Vám- és Pénzügyőrség szerint a cég hibázott, hiszen a hamis bizonylatokat a vámügynökség juttatta el, igaz elismerik, náluk is történt mulasztás. A hiányt ugyanis csak két évvel később vették észre. A Vám- és Pénzügyőrség Központi Bűnüldözési Parancsnoksága csempészet bűntett alapos gyanúja miatt 2002. július 5-én nyomozást rendelt el ismeretlen tettesek ellen, mivel az importőr cég nem fizette be a mintegy 470 millió forint vámterhet - tartalmazza a VPOP sajtóosztályának csütörtök esti közleménye.

A nyomozás jelenleg is folyamatban van, a nyomozati anyagot várhatóan a közeljövőben vádemelési javaslattal megküldik az illetékes ügyészségnek. A VPOP szerint, a kezességet vállalóknak a törvény lehetőséget biztosít arra, hogy meggyőződjenek arról, hogy a címzett a kiszabott vámterhet a vámhatóság felé megfizette. A Volánspedíció ezzel a lehetőséggel nem élt.

Végrehajtási eljárást nemcsak a Volánspedíció ellen, mint kezességet vállaló ellen indított a Vám- és Pénzügyőrség, hanem a címzett importőr ellen is. E mellett a Vám- és Pénzügyőrségnél a belső vizsgálatok megindultak, sőt volt olyan vámos, akit beosztásából azonnali hatállyal felfüggesztettek - álla a közleményben.