MTV: a korábbi pályázók többsége nem indult

A korábban a Magyar Televízió Rt. elnöki tisztére pályázók közül sokan nem nyújtottak be pályázatot az intézmény közalapítványához a múlt vasárnap délben lejárt határidőig. Nem indul például Baló György, Friderikusz Sándor, Siklósi Beatrix, Szenes Andrea és Anettka sem.

Az utolsó két pályázaton legjobban szereplők közül Baló György csak annyit közölt, hogy nem indul az elnöki posztért, míg a Friderikusz Sándor környezetéből származó értesülés szerint szinte kizárt, hogy a médiaszemélyiség pályázott volna. Időközben azonban mind Baló, mind Friderikusz az MTV munkatársa lett.

A szeptember végi elnökjelölt-állítás során jelentős támogatást maga mögött tudó Siklósi Beatrix vasárnap azt mondta, sokan bíztatták, hogy ezúttal is pályázzon, ám úgy ítéli meg: semmiképpen sem engedheti meg magának, hogy egy tisztázatlan jogi hátterű játszmában vegyen részt.

A korábbi indulók közül Székely Ferenc úgy nyilatkozott, az előző két forduló "negatív tapasztalatai alapján" maradt távol, hozzátéve, van némi fenntartása a kiírás legitimitásával kapcsolatban.

Szenes Andrea csupán annyit közölt, nem indult a pályázaton, emlékeztetve arra, hogy a múlt héten jogerős bírósági döntéssel, két év után visszahelyezték MTV-alelnöki tisztségébe.

Fehér Anettka szintén nincs ott a pályázók között. "Korábban azért indultam, hogy maradjon nyoma: volt egy nő, aki azt mondta, a Magyar Televízió költségei jelentősen csökkenthetők" - nyilatkozta, hozzátéve, tavaly őszi indulásával alternatívát kívánt nyújtani a többiekkel szemben.

Az intézmény közalapítványának egyik vezetőjétől származó vasárnapi közlés szerint a most pályázók közül ketten - Ágoston György és Kapuvári Gábor - járultak hozzá nevük nyilvánosságra hozatalához.

Az elnöki pályázatot január utolsó napján tette közzé az intézmény közalapítványa kuratóriumának néhány nappal később lejáró mandátumú elnöksége, amelynek megbízatása a Legfőbb Ügyészség január közepi megállapítása szerint - a pályázat kiírásával kapcsolatos eljárási hiba miatt - tavaly december 6-án a törvény erejénél fogva megszűnt.

A beadott pályázatokkal kapcsolatos eljárásról az Országgyűlés által a közeljövőben megválasztandó új kuratóriumi elnökség dönthet majd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK