A tavaly májátültetésen átesett 17 beteg közül öten meghaltak a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán, noha a májátültetettek nagy többsége általában túléli a beavatkozást. A halálesetek miatt indított vizsgálat nem állapított meg szakmai mulasztást, csak az merült fel, hogy túl sok volumenexpanziós folyadékot kaphattak a páciensek - írja a Magyar Nemzet.

Sorozatos halálesetek miatt indult vizsgálat 2002-ben a Transzplantációs és Sebészeti Klinikán. A tavaly májátültetésen átesett tizenhét beteg közül öten meghaltak a beavatkozást követően. A halálesetek azért számítanak rendkívülinek, mert a májtranszplantáltak jelentős többsége túléli a szervátültetést. A vizsgálatot követően többen elhagyták a műtétekben közreműködő orvoscsoportot - írja a Magyar Nemzet.

Az idén a hat új májat kapott beteg mindegyike jól van. Az öt haláleset több mint amennyi közvetlenül a műtétek után be szokott következni, a lap szerint erre a következtetésre jutott a Semmelweis Orvostudományi Egyetemhez tartozó klinikán tavaly lefolytatott belső vizsgálat.

Járay Jenő, a Transzplantációs és Sebészeti Klinika idén januárban kinevezett vezetője, korábban a vezető-helyettese, nem cáfolta a halálesetek és a vizsgálat tényét, ám arra hivatkozott, hogy mindez szakmai kérdés, és visszavonta a Magyar Nemzetnek adott nyilatkozatát. Csak annak közléséhez járult hozzá, hogy az idén folyamatosan zajlanak a klinikán a májátültetések, eddig hat műtétet végzetek, s mindegyik beteg jól van.

A vizsgálat ugyan nem állapított meg szakmai mulasztást, bár az egyetemen létrehozott ad hoc bizottság felvetette annak lehetőségét, hogy az elhunytaknak esetleg túl nagy mennyiségben adtak be egy úgynevezett volumenexpanziós folyadékot.

Az altatást és a műtétet követő intenzív ellátást több műtétnél is végző szakmai csoport vezetője, Gondos Tibor más orvossal és néhány ápolóval önként távozott az intézményből. Azóta folyik a találgatás, hogy a távozásuknak köze van-e a belső vizsgálathoz, vagy csupán a január elsejei vezetőváltás miatt váltottak munkahelyet. Gondos Tibor, jelenleg az Országos Gyógyintézeti Központban dolgozik, a lapnak cáfolta, hogy távozása kapcsolatban állna a vizsgálattal.

Felmerült az is, hogy a vizsgálat és az azzal kapcsolatos bizonytalanság következtében végeztek az éves szinten kettővel kevesebb májátültetést annál a 19-nél, amennyit az Egészségügyi Minisztérium előzetes szerződés alapján finanszírozott volna. Mások szerint viszont ennek a megfelelő donorok hiánya volt az oka.

Az Egészségügyi, Szociális és Családügyi Minisztériumot nem tájékoztatták az ügyről  mondta a lapnak Hargittai Mária helyettes államtitkár, aki szerint a halálozási adatok feldolgozása nem a tárca feladata, hanem szakmai kérdés. Úgy vélte, az intézmény jelezte volna, ha rendkívüli haláleset vagy szakmai mulasztás történik, de ők ilyen jelzést nem kaptak - írja a Magyar Nemzet.