Tiltakoznak a marihuána büntetése ellen

Demonstrációra készülnek május 4-én a budapesti Vörösmarty téren a marihuána fogyasztásának tiltása ellen. A szervezők kimondottan a tiltás ellen és nem a fogyasztás mellett kampányolnak. A rendezvényen ott lesz többek között Jancsó Miklós filmrendező, Konrád György író és Gusztos Péter szabad demokrata országgyűlési képviselő is.

A marihuánafogyasztás tiltása és büntethetősége ellen szervez demonstrációt május 4-én, vasárnap a budapesti Vörösmarty téren a Kendermag Egyesület. Felső László, a szervezet elnöke elmondta: a május 2. és 4. között a világ több mint 210 országában megrendezett akcióhoz csatlakoznak rendezvényükkel, amelyen kimondottan a tiltás ellen és nem a fogyasztás mellett demonstrálnak.

Kiemelte: nem biztatnak senkit a fogyasztásra, hiszen - amellett, hogy ez büntetendő cselekedet volna - nem állítják ők sem, hogy a marihuánának nincsenek potenciális veszélyei. Megítélésük szerint azonban a kannabisz fogyasztásért járó büntetés túlságosan szigorú, mértéke nincs összhangban a marihuána egészségügyi és társadalmi veszélyeivel.

A demonstráció fővédnöke Jancsó Miklós lesz, a műsorvezető Till Attila. Felszólal majd Konrád György író is. Ráadásul még egy parlamenti képviselő is megjelenik a rendezvényen: a Világgazdaságnak Gusztos Péter szabad demokrata képviselő ugyanis azt mondta, ő is ott lesz.

Az egyesület tavaly júniusban jött létre azzal a céllal, hogy összefogja azokat, akik a tiltás ellen vannak. Felső úgy vélte: az EU-csatlakozással egy időben szellemiségben is az unió felé kellene közeledni, ami a droghasználat kezelésében is új szemléletmódot követel. Utalt arra: szükség van arra, hogy a könnyű és a kemény drogokat egészségügyi és büntetőjogi szempontból szétválasszák, az egyre elterjedtebb nyugat-európai gyakorlatnak megfelelően elnézőbbek legyenek a hatóságok a könnyű drogot fogyasztókkal szemben.

Az egyesület elnöke rámutatott arra: Magyarországon a kábítószerrel kapcsolatos büntetőeljárások több mint 50 százalékát fiatalkorú fogyasztók ellen indítják, az esetek túlnyomó többségében csekély mennyiségű drog miatt.

Hozzáfűzte: egy ilyen ügy lefolytatása több mint 100 ezer forintjába kerül az államnak, amit lehetne a terjesztők elleni küzdelemre is fordítani. Felső László közölte: hosszú távon akkor lehet csak korlátok közé szorítani a marihuánafogyasztást, ha legalizálják azt.

Jánosi György ifjúsági és sportminiszter szerint a kormány nem tervez további liberalizációt a drogfogyasztással kapcsolatban. Arra azonban lát lehetőséget, hogy az elterelés intézményében differenciáltan kezeljék a különböző drogokat fogyasztókat. Azt viszont nem tartják szükségesnek, hogy tovább módosítsák a büntető törvénykönyv vonatkozó részeit, hiszen az jelenlegi formájában beleillik a magyar koncepcióba, és megfelel a nemzetközi szerződéseknek is.

A Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese elmondta, hogy a szervezők bejelentették a rendezvényt, amelynek megtartását a rendőrég tudomásul vette.