OEP: vizsgálják a bizalmas információk kezelését

Egy gyógyszercég bejelentése nyomán belső vizsgálat indult az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnál (OEP), annak kiderítésére, hogy ki ajánlhatott fel orvosok gyógyszer-felírási szokásaival kapcsolatos bizalmas adatokat gyógyszergyártó és -forgalmazó cégeknek.

Bartucz Attila, az OEP szóvivője kedden megerősítette azon sajtó- és média értesüléseket, amely szerint az Egészségbiztosítási Pénztár figyelmét az egyik gyógyszergyártó cég arra hívta fel, hogy négymillió forintért valaki gyógyszerfelírással kapcsolatos adatokat kínált gyógyszergyártóknak és forgalmazóknak. Hozzátette: ezek az információk azt mutatják, hogy egy adott időszakban egy orvos milyen gyógyszereket írt fel betegeinek.

A szóvivő szerint közszájon forgó híresztelés, hogy a gyógyszergyártók egyes orvosokkal gyakorta törvénytelenül, miniszteri rendelet által is tilalmazott megállapodásokat kötnek, azért, hogy az adott gyártó termékeit írják fel a betegeknek, és ezért a cégek fizetnek a recept felírójának.

 - Az esetlegesen kiszivárgott adatok alapján a cégek a gyógyszerfogyást is megismerhetik, s ennek birtokában jobban pozícionálhatják magukat a piacon  - jelentette ki.

Hangsúlyozta, hogy az orvosok többsége tisztességesen jár el. A receptfelírási szerződések azonban károsak a betegekre nézve, mert nem biztos, hogy a nem etikusan eljáró orvos a legmegfelelőbb gyógyszert írja fel páciensének.

Bartucz Attila elmondta: Matejka Zsuzsanna, az OEP főigazgatója belső vizsgálatot rendelt el annak megállapítására, hogy a hivatalon belül ki juttathatott ki ilyen adatokat.

 - Az esetlegesen kijutott adatok csak az OEP adatbázisában lelhetőek fel. Ennek ellenére, a szabálytalanságot jelző cég által az adatok közvetlen terjesztőjeként megjelölt személy nem áll az OEP alkalmazásában, hanem csak közvetíthette az OEP egyik munkatársától megszerzett adatokat a lehetséges érdeklődőknek - tette hozzá.

A szóvivő kijelentette: a vizsgálat eredményétől függően az OEP megteszi a szükséges feljelentést.