A Fővárosi Bíróság soron kívül tárgyalja azt a pert, amelyet egy állapotos kismama indított, mert az Egészségügyi Tudományos Tanács döntése miatt nincs módja levetetni gyermeke köldökzsinórvéréből őssejteket. Az ÁNTSZ egy vizsgálat során megállapította, a kórházakban korábban azért végezték el ezt a beavatkozást, mert orvosi tevékenységükbe tartozónak vélték - írja a Magyar Hírlap.

Soron kívül kitűzte a Fővárosi Bíróság azt a pert, amelyet őssejtügyben indított egy szülő. A gyermekét május 16-ára váró édesanya azért fordult bírósághoz, mert az Egészségügyi Tudományos Tanács (ETT) januári döntése miatt egy kórházban sem mernek vért levenni újszülöttek köldökzsinórjából - írja a Magyar Hírlap.

A szülő saját költségén szerette volna tároltatni a gyermeke köldökzsinórvéréből nyerhető őssejteket, hogy később felhasználhassák azokat a gyermek esetleges gyógykezelésére. Az ETT úgy foglalt állást, hogy az őssejtek levétele kutatási területnek minősül és erre nincs engedélyük a szülészeteknek. A rutinműveletre a jövőben valamennyi kórháznak egyénileg kell engedélyt kérni, és azokat egyénileg is bírálják el. A szükséges működési feltételeket az ETT szabja meg.

A műveletet korábban azért végezték el, mert a szülészetek úgy vélték, beletartozik az orvosi tevékenységbe. Ezt egy ÁNTSZ-vizsgálat állapította meg, amely során az ország szülészeteit arról kérdezték, végeztek-e ilyen műveletet és hányszor. A vizsgálat szerint viszonylag sok intézményben teljesítették a szülők ilyen irányú kérdését - írja a Magyar Hírlap.