Magyar földre tartanak igényt a horvát gazdák

Visszakérné egykori magyarországi földjét, gyümölcsösét néhány horvátországi gazda. Az érintettek egy 1949-es magyar-jugoszláv csere nyomán Magyarországhoz csatolt területet szeretnének újra birtokba venni. A néhány négyzetkilométernyi területet érintő kérdéssel egyelőre sem horvát, sem magyar részről nem foglalkoznak hivatalosan.

A Kaproncához (Koprivnice) közeli légrádi járás lakosai fél évszázados hallgatás után hivatalosan visszakövetelik Zákány és Murakeresztúr között elterülő, telekkönyvileg mindmáig tulajdonukban lévő erdőiket, présházas szőlőiket, gyümölcsöseiket, legelőiket, szántóföldjeiket, amelyeket 1949-ben veszítettek el - írta az MTI a Vecernji list című zágrábi újságra hivatkozva.

A Dráva horvát oldalán úgy tudják, hogy Joszip Broz Tito egykori jugoszláv elnök ajándékozta Magyarországnak a szóban forgó területet, dél-baranyai földekért cserébe. A légrádiak közölték, hogy hivatalosan, a nemzetgyűlés és a horvát kormány útján terjesztik be követelésüket. A legnagyobb példányszámú horvát napilap szerint magyarországi földjeik nélkül maradtak a Dráva mentén más horvátok és muraközi szlovénok is. A lap sem a zágrábi magyar nagykövetségtől, sem a horvát kormánytól nem kapott hivatalos tájékoztatást a kérdésről, de értesülései szerint azonban Stanko Nick budapesti horvát nagykövet állítólag tárgyalt már a légrádiakkal.

A magyar külügyminisztérium tájékoztatása szerint semmilyen terület-visszaigényléssel kapcsolatos megkeresés nem érkezett hozzájuk, és ugyanerről számoltak be a Magyar Hírlapnak Horvátország budapesti nagykövetségén is.

A leginkább érintett Őrtilos polgármesterét sem kereste meg még senki a horvát területi igények miatt. Kunos Zoltánné elmondta, ha esetleg néhány család mégis visszakapná földjeit, ez aligha okozna gondot, hiszen mind Őrtilos, mind a környékbeli falvak annyira elnéptelenedtek mára, hogy rengeteg föld van parlagon, az egykori gyümölcsösöket régóta nem gondozza már senki.