Kacsát küldünk a turistákért cserébe Kínának

Kína Magyarországot tekinti legfontosabb közép-kelet-európai partnerének - jelentették ki a kínai vezetés képviselői csütörtökön Pekingben. A magyar és a kínai delegáció tárgyalásain megállapodás született a szervezett bűnözés elleni közös fellépésről, a kínai turisták szervezett magyarországi utaztatásáról, illetve a magyar kacsa- és libaexport könnyítéséről. Medgyessy Péter személyében 44 év óta először jár magyar miniszterelnök Kínában. Nézze meg az MTI filmjét a magyar küldöttség látogatásáról!

Kína Magyarországot tekinti első számú partnerének Közép- és Kelet-Európában - közölték a pekingi vezetés képviselői csütörtökön a háromnapos kínai látogatáson tartózkodó Medgyessy Péter miniszterelnökkel. A magyar küldöttséget magas szintű katonai tiszteletadással fogadták, Hu Csin-tao államfő-pártfőtitkár pedig programját átrendezve, vidéki útját elhalasztva találkozott a magyar kormányfővel.

Medgyessy Péter miniszterelnök és Ven Csia-pao kínai miniszterelnök csütörtöki megbeszélését követően kilenc kétoldalú egyezményt, szándéknyilatkozatot és egyéb megállapodást írt alá a két ország delegációja. Megegyeztek a szervezett bűnözés elleni közös fellépésről, a Kínába irányuló magyar kacsa- és libaexport könnyítéséről és a kínai turisták csoportos magyarországi utaztatásáról. Ez utóbbi értelmében a szervezett keretek között Magyarországra érkező kínai turistacsoportok tagjai gyorsított eljárással juthatnak majd vízumhoz.

Megállapodás született emellett több állat- és növényvédelmi egyezményről is. Mesterházy Attila, a Gyermek-, Ifjúság- és Sportminisztérium politikai államtitkára közös szándéknyilatkozatot írt alá kínai kollégájával a sport területén való együttműködésről, edzők és más szakemberek cseréjéről, illetve közös sporttudományi kutatásokról is. A küldöttségek aláírtak egy kormányközi informatikai megállapodást is.

A csütörtökön megkötött oktatási megállapodás értelmében kétoldalú bizottság alakul, amely megvizsgálja, hogyan lehetne kínai iskolát létesíteni a Magyarországon élő kínai kolónia számára. Ehhez a magyar kormány egy épület felajánlásával járulna hozzá.

Medgyessy Péter ezenkívül elsősorban a kínai tőkebektetések ösztönzését sürgette. Példaként említette, hogy a kínai vállalatok részt vehetnének útépítésekben. A kínai pártfőtitkár pedig segítséget ajánlott a magyar külkereskedelmi deficit csökkentésére. A kínai tárgyalódelegáció szerint a magyar vállalatok bekapcsolódhatnának a kínai infrastruktúra kiépítésébe. Elsősorban elektromos távvezetékek, erőművek építésébe, továbbá magyar vállalatok indulhatnának a pekingi és sanghaji tendereken.

Ennek érdekében ősszel üzletemberekből, gazdasági vezetőkből álló kínai küldöttség készül magyarországi látogatásra. A magyar kormányfő felvetette az oktatási kapcsolatok, a diákcsere fontosságát, és felajánlotta a magyar kormány segítségét ahhoz, hogy külön kínai iskola létesüljön a Magyarországon élő kínai kolónia gyermekei számára.

A megbeszéléseken szó esett a Budapest-Peking közvetlen repülőjárat újraindításáról, azonban ebben a kérdésben nem sikerült megállapodni. Szóba került továbbá a sanghaji magyar főkonzulátus ismételt megnyitása is.

Forrás: MTI

A találkozó politikai érdekessége, hogy pekingi tárgyalásain Medgyessy hangsúlyozta az "egy Kína" elvet. A kommunista Kína vezetése által alkalmazott politikai elv lényege, hogy csak a kommunista Kína számít politikai partnernek, Tajvan nem. Magyarország ennek megfelelően jelenleg csak nem hivatalos, nem állami szintű gazdasági kapcsolatokat tart fenn Tajvannal. A kínai kommunista vezetés köszönetet mondott a magyar delegációnak az "egy Kína" elv következetes alkalmazásáért. A magyar és kínai miniszterelnök közös nyilatkozata ugyanakkor azt is tartalmazta, hogy a magyar és a kínai kormány szerint az eltérő társadalmi berendezkedés és értékrend, valamint az emberi jogokkal kapcsolatos nézeteltérés nem kell hogy kihasson a kétoldalú kapcsolatok fejlődésére.

KAPCSOLÓDÓ CIKK