Fidesz: Rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés brókerügyben

Répássy Róbert fideszes képviselő írásbeli kérdéssel fordul László Csaba pénzügyminiszterhez. Ebben azt kéri, vizsgálják meg, hogyan történhetett, hogy szilveszter napján több mint 4 milliárd forint áfa-visszatérítést utaltak át a Nemzeti Autópálya Rt.-nek. A Fidesz szerint a közpénz Kulcsár Attilához kerülhetett.

Répássy Róbert pénteki sajtótájékoztatóján azt állította: állami segédlettel került Kulcsár Attilához 4,2 milliárd forint közpénz, amit az Állami Autópálya Kezelő Rt. elveszített a K&H brókercégével kötött üzletben. A pénz átutalásáról a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Rt. tavaly december 30-án állapodott meg. A Nemzeti Autópálya Rt. vezérigazgatója és az Állami Autópálya Kezelő Rt. elnöke ugyanaz a személy, Bodnár Zoltán volt - mondta a fideszes képviselő.

 

Közölte: egy nappal később, 2002. december 31-én az Adó- és Pénzügyi Ellenőrzési Hivatal (APEH) több mint 4 milliárd forintot utalt áfa-visszatérítésként a Nemzeti Autópálya Rt. számlájára, amely azt még a banki zárás előtt továbbutalta az Állami Autópálya Kezelő Rt.-nek. Innen került a pénz a K&H Bank többmilliárdos sikkasztással gyanúsított brókeréhez - állította Répássy Róbert. Hozzátette: furcsállja, hogy az APEH, amelynek 45 napos határidő áll rendelkezésére az áfa-visszatérítésre, ilyen gyorsan teljesítette a tranzakciót.

 

"A sietség oka minden bizonnyal az volt, hogy 2002. december 31-éig a Nemzeti Autópálya Rt.-t a Magyar Fejlesztési Bank vezérigazgatójaként Medgyessy Péter bizalmasa, Erős János felügyelte, míg január 1-jétől az állami cég átkerült Csillag István gazdasági és közlekedési miniszter felügyelete alá" - mondta Répássy.

 

A politikus emlékeztetett arra, hogy a kérdéses 4,2 milliárd forintot a Fővárosi Bíróság hétfőn zárolta.

 

A fideszes képviselő bejelentette: írásban kér választ László Csaba pénzügyminisztertől a "rejtélyes szilveszteri áfa-visszatérítés" körülményeiről. Többek között annak megállapiítását kéri az ellenzéki képviselő, hogy ki adott utasítást a többmilliárdos adó-visszatérítésre és ki biztosította azt, hogy ez még szilveszter napján meg is történjen. Azt is tudakolja Répássy, hogy törvényes volt-e a Nemzeti Autópálya Rt. és az Állami Autópálya Kezelő Rt. tranzakciója.

KAPCSOLÓDÓ CIKK