Novemberre halasztotta a döntést a bécsi bíróság Kulcsár Attila, a brókerbotrány első számú gyanúsítottjának kiadatásáról. Amennyiben a bíróság végül úgy dönt majd, hogy Kulcsár kiadható, az álbróker még ezt a döntést is megfellebbezheti. Bár Kulcsár korábban azt ígérte, hogy együttműködik a rendőrséggel, egyszerűsített kiadatásához nem járult hozzá. A rendőrség szerint hátráltatja a nyomozást, hogy a kiadás késik. Kulcsár elégedett bécsi fogvatartásának körülményeivel. Csak a magányra és bezártságra panaszkodik.

Forrás: MTI
Kulcsár Attila

A bécsi tartományi legfelsőbb bíróság kedden úgy döntött, hogy november 11-re elnapolja Kulcsár Attila, a K&H Equities-brókerbotrány fő gyanúsítottjának kiadatási eljárását - jelentette az MTI. A magyar igazságszolgáltatást az osztrák államügyészség képviseli az ügyben.

Amennyiben az osztrák hatóságok novemberben úgy ítélik meg, hogy Kulcsár Attila kiadható, a döntés ellen még mindig fellebbezhet Kulcsár ügyvédje. A bíróság pedig kérhet kiegészítést a kiadatás további megindoklásához.

A rendőrség szerint hátráltatja a K&H-ügyben zajló nyomozást, hogy tovább húzódik Kulcsár Attila gyanúsított bécsi kiadatási eljárása. "Rendkívüli jelentősége lenne Kulcsár Attila kihallgatásának, amire július 7-e óta vár a magyar rendőrség" - mondta Garamvölgyi László, az Országos Rendőr-főkapitányság kommunikációs igazgatója az MTI-nek. Garamvölgyi László kijelentette: "A magyar rendőrségnek nincs ráhatása a kiadatási eljárásra, mert az a két ország igazságügyi szervezetei között folyik."

Kulcsár jelenleg kiadatási őrizetben van Ausztriában. Fogva tartása körülményeit elfogadhatónak nevezte. Kedden a bécsi igazságügyi palotában az MTI-nek elmondta, hogy  különösebb problémája nincs, legnagyobb gondot az okozza számára, hogy elszakították szeretteitől, illetve, hogy nehezen viseli a bezártságot.

A sikkasztással gyanúsított Kulcsár a brókerbotrány kirobbanásakor távozott Magyarországról. Július közepén nemzetközi elfogatóparancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg rendőrségi kihallgatásán. Akkor a bróker azt ígérte ügyvédjén, Bánáti Jánoson keresztül, hogy egy későbbi időpontban elmegy a kihallgatásra. A hónap végén azonban már nem járult hozzá egyszerűsített kiadatásához, ezért előzetes letartóztatásba helyezték.

Kulcsár kiadatási eljárása akár évekig is elhúzódhat. Friedrich Forsthuber, a bécsi tartományi bűnügyi bíróság szóvivője korábban elmondta, hogy az utóbbi időben Ausztriában két nagy feltűnést keltő kiadatási ügy is volt: egy afrikai személy esetében főleg azt vizsgálták, számíthat-e hazájában igazságos eljárásra, míg egy amerikai sikkasztó ügyében azért tartott az eljárás évekig, mert az illető tettére az Egyesült Államokban akár életfogytiglani börtön is kiszabható, míg Ausztriában legfeljebb tíz évre ítélhették volna.

Kulcsárnak lehetősége lenne rá, hogy óvadék ellenében elhagyja a bécsi őrizetet, azonban a bécsi bíróság 80 millió euróban határozta meg ennek összegét.