Vizsgálat indul a cigányozással vádolt aljegyző ellen

Fegyelmi eljárás indul a piliscsabai aljegyző ellen. Toldi Noémit azzal vádolják, hogy a cigányság létszámával kapcsolatban kijelentette: "Úristen, ennyien vannak? Kár, hogy Hitler nem velük kezdte!". A hivatal munkatársai állítják: nem lehet együtt dolgozni Toldival, ezért ők is vizsgálatot kértek az önkormányzattól. Az aljegyzőt a vizsgálat idejére felfüggesztik.

Piliscsaba gyámügyi előadója, valamint a cigány kisebbségi önkormányzat két tagja azt állítják, tanúi voltak, amikor Toldi Noémi, a település aljegyzője a helyi cigányság létszámával kapcsolatban megjegyezte: "Úristen, ennyien vannak? Kár, hogy Hitler nem velük kezdte!" Az aljegyző tagadja, hogy ilyet mondott volna, és pert helyezett kilátásba.

Toldi, aki fél éve van az önkormányzatnál, a hivatalvezetői feladatokat is ellátja, ugyanis a piliscsabai jegyző hosszú ideje betegállományban van. A hivatal dolgozói szerint azonban Toldival nem lehet együtt dolgozni. Emiatt levélben fordultak a polgármesterhez.

A piliscsabai képviselő-testület hétfői ülésén döntött a vádak kivizsgálásáról. A tanácskozáson fegyelmi biztost választottak, az ő feladata lesz a panaszok ellenőrzése. A vizsgálat idejére Toldit felfüggesztették.

A képviselő-testület korábban megtagadta a panaszok kivizsgálását. Most azért döntött mégis az eljárás lefolytatásáról, mert Kaltenbach Jenő kisebbségi ombudsman a napokban figyelmeztette a testületet: több tanú egybehangzó véleménye elegendő alapot jelent a vizsgálat lefolytatására.

S. Kállai Szilvia, Roma Sajtóközpont