Keményen bírálja a kormányt a PSZÁF és a jegybank

Élesen bírálta a kormányt a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete, egyrészről mert szerdán nem fogadták el a beszámolóját, másrészről a felügyelet átalakításáról szóló törvénytervezet miatt. Az átalakítás ellen felemelte szavát a jegybank is. A törvénymódosítás segítségével tulajdonképpen megszűnik a kormánypártok által sokat támadott PSZÁF-elnök, Szász Károly mostani pozíciója.

Megtévesztőnek és több vonatkozásban is félrevezetőnek nevezi a kormányszóvivő szerdai tájékoztatását a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF), amely tagadta azt az állítást is, hogy nem működött volna együtt a Pénzügyminsztériummal és más intézményekkel. A kormány ugyanis nem fogadta el a PSZÁF tavalyi beszámolóját az együttműködési készség hiánya, a kötelező gondosság elmulasztása és a gazdálkodási hiányosságok miatt. A Kormányzati Ellenőrzési Hivatal jelentése azt is megállapította, hogy a felügyelet működése során megsértette az államháztartási, a költségvetési és a hitelintézeti törvény előírásait.

A PSZÁF visszautasította a "kötelező gondosság elmulasztásának" vádját is: "Az intézményünknél eddig végzett különböző vizsgálatok egyike sem igazolta vissza ezt a hamis, a felügyeletet és az egész ellenőrzési rendszerét súlyosan sértő koncepciót" -írja a PSZÁF a közleményében, ahol megemlítik azt is, hogy az elmúlt időszakban semmilyen gazdálkodási szabálytalanság miatt nem marasztalták el őket.

Noha Szász Károly PSZÁF-elnök ott volt a szerdai kormányülésen, jelenlétében említést sem tettek a szerveztét érintő átalakításról is szóló törvénytervezetről, amelyet aznap fogadott el a kormány - sérelmezi a felügyelet. A PSZÁF szervezeti átalakítására vonatkozó kormányzati elképzelés a PSZÁF álláspontja szerint rombolja a pénzügyi szervezetek ellenőrzésének rendszerét és a nemzetközileg nagyon fontosnak tartott felügyeleti függetlenséget. "Bebizonyosodott, hogy az elnök és a felügyelet ellen irányuló, idestova másfél éve tartó támadások, politikai- és sajtóhadjáratok megalapozatlanok, ezért sikertelenek voltak" - olvasható a PSZÁF közleményében. "A kormány vélhetően ezért kényszerül - az eredeti szándékokhoz való ragaszkodás jegyében - olyan jogi megoldást találni, amely lehetővé teszi számára az intézmény közvetlenebb ellenőrzését" - írja PSZÁF.

A kormány a jövő héten benyújtja a parlamentnek a hitelintézeti, a tőkepiaci és a Pénzügyi Szerveztek Állami Felügyeletéről szóló törvény módosítására vonatkozó javaslatát, amely szerint az egyszemélyi vezetés helyett egy szakmai testület irányítaná a PSZÁF-ot, amelynek elnökét az Országgyűlés választja, létrehoznának egy főigazgatói posztot, amelyet pályázat útján töltenék be, tagjait pedig a köztársasági elnök nevezi ki.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) úgy látja, hogy a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyeletének indokolatlan átszervezése veszélyeztetheti a pénzügyi stabilitást - áll a jegybank közleményében. Az MNB véleménye szerint ezért a jelenlegi helyzetben nincs szükség a PSZÁF átalakítására, inkább hatáskörét kellene növelni, és eszközeit megerősíteni. A felügyelet a rendelkezésére álló eszközökkel eddig is megfelelően látta el a törvényben előírt feladatát, ezzel alapvetően hozzájárult a hazai bank-, biztosító- és tőkepiaci rendszer szilárd és stabil működéséhez - áll a közleményben. A jegybank szerint a PSZÁF átszervezése nem erősítené a stabilitást, hanem éppen ellenkezőleg, inkább felesleges kockázatokat jelentene a pénzügyi rendszer biztonsága szempontjából.

KAPCSOLÓDÓ CIKK