Budán is olyan rendőri egység áll munkába december elsejétől, mint amely a főváros pesti oldalán már bevált, s a pályaudvarok és a történelmi Belváros rendjét biztosítja - jelentette be Gergényi Péter dandártábornok a Magyar-Izraeli Baráti Társaság hétfői összejövetelén.

Budapest rendőrfőkapitánya közölte: az említett időponttól a Citadellát, a Vérmezőt, a várat, a Moszkva teret és a Déli pályaudvart is fokozottan ellenőrzik a rendőrök napi 24 órában. Elmondta: bevált a történelmi Belváros, a Keleti és a Nyugati pályaudvar fokozott ellenőrzése, napok telnek el, hogy bűncselekmény történne a pályaudvarokon.

A jó tapasztalatok alapján döntött úgy, hogy Budán is létrehoz egy ilyen egységet. Beszámolt róla: a beiktatásakor meghirdetett hároméves programot ütemezetten hajtja végre, "idáig az utolsó betűig sikerült végrehajtani". Mint mondta: mind Salgó László országos rendőrfőkapitány, mind Lamperth Mónika belügyminiszter "maximálisan támogatja a program végrehajtását". Emlékeztetett rá: beiktatása óta fokozottan ellenőrzik a Belváros és a pályaudvarok mellett az aluljárók rendjét, rendőrök segítik a forgalom rendjét, és létrehozták az URH-szolgálatot, melynek eredményeként egy szolgálatban 20-30 gépkocsival több rendőr van az utcákon, mint korábban.

"Márpedig az álmoskönyv szerint, ahol rendőr van, ott nem történik bűncselekmény" - fogalmazott Gergényi Péter. Hangoztatta: véleménye szerint Budapest biztonságos főváros. Bejelentette: szilveszterkor felfüggeszti a megállni tilos és várakozni tilos táblákat a fővárosban este hat és reggel hét óra között, "amire évek óta nem volt példa". Döntését azzal indokolta, hogy "Budapesten nem lehet parkolni".

A rendőrség és az ügyészség viszonyát firtató kérdésre azt válaszolta, a Fővárosi Főügyészség és a Budapesti Rendőr-főkapitányság között felhőtlen a kapcsolat, "bár vannak nagyon komoly véleménykülönbségek, de összességében az együttműködés kiváló".