Felrobbant egy petárdaraktár Budapest határában

Vágólapra másolva!
A legmagasabb fokozatú riasztást rendelték el a tűzoltók, miután felrobbant a Mechanikai Művek gyártelepén egy petárdaraktár Törökbálinton. A robbanás következtében két ember meghalt, heten pedig megsérültek. Egy eltűntet még keresnek. Egy szemtanú atomrobbanáshoz hasonlította a detonációt, amelyből egy gombafelhő nőtt ki.
Vágólapra másolva!
Forrás: MTI
Tűzoltók a robbanás színhelyén

Két halottat találtak a tűzoltók Törökbálinton a csütörtökön felrobbant pirotechnikai raktár közelében, egy embert még keresnek, aki a robbanás időpontjában a helyszínen tartózkodott - közölte a Pest megyei rendőr-főkapitány, Ignácz Sándor, aki hozzátette: robbanás során legalább heten megsérültek.

A tűzoltók az esti órákban két konténer robbanóanyagot próbálnak megmenteni a robbanástól, folyamatos locsolással hűtik a felhevült tartályokat. "Ha felrobbanna, akkor 500-1000 méteres körzetben szóródnának szét a pirotechnikai anyagok" - mondta Ignácz Sándor. A gyár mintegy ötezer négyzetméteres raktárépületében folyamatos robbanások vannak, emiatt a tűzoltók nem tudják a területet megközelíteni - közölte Dobson Tibor, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel. Nem vagy csak nehezen tudják oltani a tüzet, az égő épület környékén veszélyt jelentenek a kirepülő rakéták - mondták el a törökbálinti tűzoltóságon nem sokkal a robbanás után. A legmagasabb fokozatú, ötös riasztást rendelték el a tűzoltóknál.

Forrás: MTI
Forrás: MTI

Az [origo] helyszínen tartózkodó tudósítója nagy területen pusztító tüzet látott, több családi ház is égett, ezeknél a tűzoltók könnyebb sérülteket találtak. Volt olyan ház, ahol kiszakadtak az ablak- és ajtótokok, valamint a falak is megrepedtek. Ezek nem voltak túl messze a robbanás színhelyétől, csupán egy-két száz méternyire lehettek. A gyár előtti füves-bokros gyakorlatilag tiszta korom lett, mintegy fél kilométeres körzetben.

"Először csak több kisebb petárdarobbanást hallottam, majd egy hatalmasat" - mesélte Bereczki Ferenc, aki egy társával együtt mintegy 100 méternyire lehetett a detonációtól. A légnyomás három métert repítette őt hátra, de megúszta súlyosabb sérülések nélkül.

"Olyan volt, mint egy atomrobbanás"

"Éppen szálltam be az autóba, amikor a robbanás történt: noha mintegy 4 kilométerre voltam a robbanás helyszínétől, az autó megmozdult" - számolt be az [origo]-nak a törökbálinti polgárőrség vezetője, Brukács László, aki hozzátette, hogy a Tétényi-fennsík egy része is ég. "Ijesztő volt, egy gomba alakú felhő nőtt ki a detonáció után, amely egy atomrobbanásra emlékeztetett, a géppuskára emlékeztető hangok még négy kilométeres távolságra is hallható volt" - mondta Brukács László.

Forrás: [origo]
Lendvai Ildikó és Medgyessy Péter miniszterelnök a helyszínen tájékozódott az eseményekről

Jónás Mihály, akinek mintegy kétszáz méternyire van a háza a detonáció helyszínétől, éppen tévét nézett, amikor a robbanás történt. "Ilyen hangosat még a háborúban sem hallottam" - jegyezte meg. Feleségével gyorsan le is vonult a pincébe. Amikor később előmerészkedtek a rejtekhelyükről, akkor is hallottak még kisebb robbanásokat.

Volt aki földönfutóvá vált: Horváth Sándor faháza például porig égett. "Az egész életem munkája veszett oda" - kesergett a férfi az üszkös romok mellett.

Még Százhalombattánál, valamint Budapesten a Budaörsi útnál is lehetett hallani a robbanást: szemtanúk arról számoltak be az [origo]-nak, hogy még az ablakok is megremegtek a detonáció következtében. A füstfelhőket még Lágymányosról is látni lehetett.

A robbanás helyszínén megjelent Medgyessy Péter miniszterelnök, aki holnapra jelentést kért a rendőröktől az esetről. Két helyi MSZP-s országgyűlési képviselő, Keller László államtitkár és Lendvai Ildikó frakcióvezető is megnézte a terepet.

Régen hadititoknak minősültek a balesetek a Mechanikai Művekben

Forrás: MTI
Forrás: MTI

A Törökbálint közelében elhelyezkedő Mechanikai Művek az előző rendszerben fontos hadigyár volt: hatalmas mennyiségben gyártották és tárolták a lőszereket, aknákat és más hadianyagokat. Egy, az akkori körülményeket jól ismerő informátorunk szerint korábban is voltak súlyos balesetek, ezek azonban hadititoknak minősültek, és egyáltalán nem szivárogtak ki. A rendszerváltás után is történtek kisebb balesetek a gyártelepen: például tavaly decemberben tűz keletkezett a Piro-ker Kft. által bérelt raktárban.