A BRFK bíróság elé állítaná a hungaristák vezetőjét

Vágólapra másolva!
Közösség elleni izgatás megalapozott gyanúja miatt a rendőrség őrizetbe vette Bácsfi Diánát, a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport vezetőjét, aki kihallgatásán is a náci hitvallását hangoztatta. Egy másik ügyben pedig a nyilas vezető bíróság elé állítását kezdeményezte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. A szélsőjobboldali szervezet demonstrációt akar tartani október 15-én a Terror Háza előtt.
Vágólapra másolva!
Fotó: MTI
Bácsfi Diána

"A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) eljárást indított 2004. szeptember 11-én közösség elleni izgatás bűntette elkövetésének megalapozott gyanúja miatt Bácsfi Diána 26 éves budapesti lakos ellen, őrizetbe vétele mellett" - áll az NNI hétfői közleményében. Azt írták: "a jelenleg rendelkezésre álló adatok szerint a Magyar Jövő Csoport be nem jegyzett szervezet vezetőjeként a médiában és gyűléseken olyan uszító jellegű nézeteket hangoztatott, melyek alkalmasak valamely nemzeti, faji, vallási csoport elleni gyűlöletkeltésre".

Így például a rendőrség álláspontja szerint közösség elleni izgatásba ütközik, amit például szombati lapinterjúkban mondott Bácsfi Diána. A szombati lapokban volt olyan kijelentése, amely szerint "aki nincs velük, az ellenük van, és aki ellenük van, azt meg kell semmisíteni". Emellett azt is mondta, hogy hungarista államot szeretnének, és azt is vallotta, hogy nincs helye ettől az eszmétől eltérő véleménynek. A hungarista azt is kifejtette, hogy "nyíltan árulónak tekintik azt, aki nem azonosul ezzel az eszmével", továbbá "diktatúrát szeretnének". Tulajdonképpen ezeknek a kijelentései miatt telt be a pohár a nyomozóknál és vették őrizetbe szombat délután.

Hungarista nézeteit a gyanúsított a rendőrségi kihallgatásán is hangoztatta, a nyilatkozatait teljes mértékben fenntartotta, és azt is elismerte, hogy pontosan idézték őt a lapok - mondta Horváczy Emese a Nemzeti Nyomozó Iroda sajtóreferense [origo]-nak. A nyilas vezető azonban nem tartotta uszításnak a kijelentéseit.

A Nemzeti Nyomozó Iroda a bűnismétlés veszélye miatt kezdeményezte előzetes letartóztatásának indítványozását a Fővárosi Főügyészségen.

A hungarista vezető ellen zajlik egy másik büntetőeljárás is, önkényuralmi jelkép használata miatt. Ebben az ügyben a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) a gyanúsított bíróság elé állítását kezdeményezte - értesült az MTI egy magát megnevezni nem kívánó rendőrségi forrásból. A bíróság elé állítás a büntetőeljárást gyorsító eszköz, amely az egyértelmű és nem súlyos esetekben alkalmazható.

Mint ismert, augusztus 30-ára virradóra Budapesten, a Nagykörúton ismeretlenek a magát hungaristának valló Magyar Jövő Csoport rendezvényét hirdető, nyilaskeresztre emlékeztető ábrákat tartalmazó plakátokat helyeztek el. Először a BRFK azt az álláspontot képviselte, hogy nem önkényuralmi jelképet, nyilaskeresztet ábrázolnak a plakátok. Később azonban nyomozást rendeltek el, mivel "a jogszabályt értelmezve meg lehetett állapítani, hogy a jogalkotónak a szándéka feltehetőleg az volt, hogy ha ezeket a jelképeket valaki ábrázolja, akkor az emberek egyes csoportjában rossz emlékeket, érzéseket vált ki, és a hasonló jelkép ugyanezeket az érzéseket kiválthatta, ezért ezek az érdekek ugyanúgy sérülhetnek egy hasonló jelképtől, mint egy eredetitől".

A magát nyíltan hungaristának valló Magyar Jövő Csoport október 15-re demonstrációt jelentett be a budapesti Terror Háza Múzeum elé, amely korábban Szálasi Ferenc nyilas nemzetvezető Nyilaskeresztes Párt - Hungarista Mozgalom nevű pártjának is otthont adott. A rendőrség a demonstrációt tudomásul vette, ám számos párt és társadalmi szervezet tiltakozott a demonstráció ellene, és ellentüntetéseket is kilátásba helyeztek.

MTI-[origo]