Egy kormánydöntés értelmében az azonos nemű pároknak is kötelezően jár az özvegyi nyugdíj január 1-től - írja a pride.hu. A Nyugdíjfolyósító Igazgatóság korábbi álláspontja szerint csak 2006-tól adhattak volna nyugdíjat melegeknek, mert az csak 10 év együttélés után jár, az azonos nemű párok együttélését pedig csak 1996 óta teszi lehetővé a törvény. A mostani döntés szerint azonban az 1996-ot megelőző időszakot is figyelembe kell venni a nyugdíj megállapításánál a pár nemétől függetlenül.

Kötelező az azonos nemű pároknak is kifizetni az özvegyi nyugdíjat - döntött tavaly év végén a kormány. A határozat értelmében módosították a társadalombiztosítási jogszabályokat, amelyek ezentúl nem csak lehetőséget adnak az melegek özvegyi nyugdíjának kifizetésére, hanem kötelezővé teszik azt - írja a pride.hu. A módosítás értelmében az azonos nemű párokat ugyanolyan özvegyi nyugellátás illeti meg, mint a különböző neműeket.

Tavaly októberben emberi jogi szervezetek tiltakoztak, amiért a Nyugdíjfolyósító Igazgatóság megtagadta az özvegyi nyugdíj kifizetését egy idős meleg férfinak. Az igazgatóság azzal érvelt, hogy özvegyi nyugdíj csak 10 év együttélés után adható. Mivel viszont a jogszabályok csak 1996 óta teszik lehetővé azonos nemű párok együttélését, - a nyugdíjfolyósító álláspontja szerint - legkorábban 2006-ban kaphatnak özvegyi nyugdíjat a melegek.

A január 1-től életbe lépő kormányrendelet ezen a helyzeten változtatott. A döntés értelmében az özvegyi nyugdíj megállapításakor, az 1996-i évi törvénymódosítást megelőző időt is figyelembe kell venni az élettársak nemétől függetlenül. Ezentúl az együttélést sem kell majd külön bizonyítani, hanem elég lesz, ha az élettársak személyi igazolványában állandó lakhelyként vagy tartózkodási helyként ugyanaz a cím szerepel.