Árvízvédelmi készültség a Tiszán és a Sajón

A magas vízállás miatt első fokú árvízvédelmi készültséget vezettek be a Tisza és a Sajó egyes szakaszain. Az áradó folyók gátjait folyamatosan ellenőrzik. A romló belvízi helyzet miatt több helyen ugyancsak első fokúra kellett emelni a belvízvédelmi készültséget is.

A Tisza tokaji vízmércéjén kedden észlelt 617 centiméteres, áradó vízállásra tekintettel a folyó jobb partján, az inérhát-tokaji szakasz teljes hosszára, valamint a Sajó bal partján, az  inérhát-taktaföldvári szakaszra I. fokú árvízvédelmi készültséget rendeltek el.   

Pados Imre, az Észak-magyarországi Környezetvédelmi és Vízügyi igazgatóság (ÉKÖVIZIG) igazgatója szerint a hétfőn elrendelt I. fokú készültség a viss-felsőberecki szakasz teljes hosszán továbbra is érvényben van. Ezzel a készültségben lévő észak-magyarországi szakaszok hossza megközelíti a 130 kilométert. A gátak mentén őrjáratokat tartanak, a figyelőszolgálat folyamatosan ellenőrzi a töltések állapotát és a gátakba épített zsilipeket.

Az olvadás miatt az észak-magyarországi térségben tovább romlott a belvízi helyzet is, a befogadó folyók magas vízállása miatt a főcsatornák torkolati zsilipjeit le kellett zárni, a szivattyútelepeket pedig nyújtott műszakban kell üzemeltetni.

Erre való tekintettel kedden délelőtt 10 órától a prügy-taktaföldvári belvízvédelmi térségben I. fokú belvízvédelmi készültséget rendeltek el. Szintén érvényben van a korábban a tiszakarád-ricsei-bodrogközi térségben elrendelt I. fokú belvízvédelmi készültség. A főcsatornák medrei 80-90 százalékban megteltek.

A tiszakarádi és a ricsei szivattyútelepek az elmúlt egy nap alatt közel 113 ezer köbméter belvizet emeltek át a befogadó folyókba. A belvíz által elöntött terület csak a Bodrogközben több mint 300 hektár.