Még mindig kevesen házasodnak

A családalapítás ideális korába érkezett, rendkívül népes korosztályok tavaly sem javítottak a múlt évszázad vége óta mélypontra került házasságkötési statisztikán - írja a Magyar Hírlap. A házasságkötés nélküli párkapcsolatokon kívüli szülések aránya növekszik ugyan, de a családalapítási kedv lanyhulása még mindig alacsonyan tartja a szülések számát.

A katolikus egyház "holtomiglan, holtodiglan" kampánya (országszerte 400, esküvőre biztató óriásplakáttal) statisztikailag mérhető eredmények nélkül maradt. Sőt, az anyagi haszon sem késztette házasságra a fiatalokat: nem igazolódott be a tavaly év végén elterjedt hír, hogy a lakáshitel kedvezményes kamatainak utolsó lehetőségét kihasználandó több élettársi kapcsolatból hirtelenjében házasság lesz. A legfrissebb adatok (amelyek 2003 decemberére vonatkoznak) nem tükröznek semmiféle rohamot az anyakönyvvezetőknél: az elmúlt év utolsó hónapjában mindössze két és fél ezer frigy jött létre, nagyjából ugyanannyi, mint 2002 decemberében - írja a Magyar Hírlap. 

Tavaly összesen 45400 pár kötött házasságot - mindössze kétezerrel több, mint az eddigi mélypontot jelentő 2001-es évben. Tavaly az év elején hazánk 15 és 39 év közötti népességéből több mint kétmillió volt nőtlen vagy hajadon, és csak egymillió-kétszáznyolcvanezer házas. Ezek a korosztályok rendkívül kevés utódnak adtak életet.

A lanyha házasodási kedv következménye az is, hogy amíg az összes születések száma csökken, addig növekszik a házasságon kívüli szülések száma. A változás rövid távon is megfigyelhető: 1995-ben 112 ezer gyermek jött a világra, s csupán 23 ezer házasságon kívül. 2002-ben viszont a 97 ezer csecsemő közül már 30 ezer házasságon kívül született.