Külföldi iszlám szervezet pénzelhette a fogorvos imámot

A rendőrség megkeresi az AP amerikai hírügynökséget, hogy utánajárjon annak az információnak, amely szerint az őrizetbe vett palesztin származású fogorvos imám mecsetje egy, az al-Kaida terrorszervezet pénzelésével gyanúsított iszlám szervezettől kapott anyagi támogatást - közölte a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság nyomozó főosztályának vezetője.

"Ezzel kapcsolatban annyit tudok mondani, hogy meg fogjuk keresni az amerikai hírügynökséget és utánajárunk ennek" - mondta Zsombok György rendőr ezredes, akit a távirati iroda az AP hírügynökség híre alapján kérdezett meg.

Az amerikai hírügynökségnek Bolek Zoltán, a Magyar Iszlám Közösség vezetője beszélt arról, hogy a Dar-Asszalám mecset, amelynek élén imámként a terrorcselekmény előkészítése gyanúja miatt őrizetbe vett palesztin születésű, magyar állampolgárságú 42 éves férfi áll, a szaúd-arábiai al-Haramain jótékonysági szervezettől kapott pénzügyi támogatást azután, hogy kivált a közösségből. A mecsetet "gyakran fölkeresték Szaúd-Arábiából érkezett" látogatók - tette hozzá. Az AP-nek a mecsetben egy magát megnevezni nem kívánó muzulmán hívő megerősítette, hogy a vallási közösség "sok pénzt kapott" Szaúd-Arábiából, ám az adakozó szervezet nevét nem akarta közölni.

Az al-Haramain szervezet a 2001. szeptember 11-i egyesült államokbeli terrortámadások után olyan gyanúba került, hogy támogatást nyújt az al-Kaidának. A szervezet tíz - főleg ázsiai és afrikai országban működő - irodáit bezárták, emlékeztetett az AP.

A magyar rendőrség szerdán indítványozta az ügyészségnek, hogy helyezzék előzetes letartóztatásba a terrorfenyegetés előkészítése miatt kedden őrizetbe vett palesztin származású magyar állampolgárt. A Nemzetbiztonsági Hivatalhoz mintegy három héttel ezelőtt érkezett állampolgári bejelentés arról, hogy egy palesztin származású személy robbantásos cselekményt tervez a magyarországi zsidóság egyik létesítménye ellen.

Garamvölgyi László, az ORFK szóvivőjének keddi tájékoztatása szerint az ügy kapcsán három személyt állítottak elő, közülük egy szír és egy palesztin férfit még aznap elengedtek. Petőfi Attila alezredes, a Szervezett Bűnözés Elleni Igazgatóság helyettes vezetője ugyancsak kedden elmondta, hogy a gyanú szerint a férfi, aki a Bartók Béla úti iszlám közösség aktív tagja és imámja, tavaly novemberben egy ismerősétől ajánlatot kért robbanóanyag beszerzésére, egy másiktól pedig azt kérte, hogy egy budapesti zsidó múzeumot robbantson fel. A fogorvos két szír ismerősét már korábban őrizetbe vette a rendőrség vagyon elleni bűncselekmények miatt.

Zsombok György szerdán este nem tudta megerősíteni a Magyar Iszlám Közösség vezetőjének azt az állítását, miszerint a K&H-ügyben szereplő szírek kapcsolódnak a kedden őrizetbe vett férfi által vezetett iszlám közösséghez.

A Heti Válasz március 18-i számában Bolek Zoltán úgy fogalmazott: "a Magyarországi Iszlám Egyház tagjai azok a szír emberek, akik érintettek abban a pénzmosási ügyben, melyben most folyik a nyomozás. A mecsetjükbe jártak imádkozni, adományokkal támogatták őket abból a hatalmas jövedelemből, melyre pénzmosás révén tettek szert. Az az arab pénzváltó, Hasszán el-Abed, aki rendőrségünk vendégszeretetét élvezi, szintén az Iszlám Egyházba járt, és a testvére is, aki Szíriába szökött."