A felszámolóbiztos feljelentette a Baumag volt elnökét

Büntető feljelentést tett Wortmann György felszámolóbiztos csődbűntett alapos gyanúja miatt Balázs László, a felszámolás alatt álló Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet volt elnökével szemben.  A felszámolóbiztos szerint a Baumag volt vezetője nem tett eleget a csődtörvényben foglaltaknak, nem adta át a felszámolás megkezdéséhez szükséges iratokat. A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A 18 ezer kisbefektető közel 40 milliárd forintot követel.

Wortmann György felszámolóbiztos büntetőfeljelentést tett csődbűntett alapos gyanúja miatt az ORFK Pénzügyi Nyomozó Igazgatóságán Balázs László, a felszámolás alatt álló Baumag Stratégiai Fejlesztő Szövetkezet volt elnökével szemben. "A Baumag volt vezetője nem tett eleget a csődtörvényben foglaltaknak, azaz nem adta át a felszámolás megkezdéséhez szükséges iratokat" - közölte az MTI-hez eljuttatott közleményében a felszámolóbiztos.

A csődtörvény előírja, hogy a felszámolás alá került szervezet volt vezetőjének milyen kötelezettségei vannak a felszámolás kezdő időpontját követő 45 napon belül. Balázs László, a szövetkezet volt elnöke a törvényben előírt határidőig ezen alapvető kötelezettségeinek nem tett eleget, s ezt a mulasztását június 1-jéig sem pótolta, és semmilyen jel nem utal arra, hogy szándékában állna a hiány pótlása - olvasható a felszámoló közleményében. Balázs László nem adta át a 2003. évi beszámolót, valamint a felszámolás kezdő időpontjára készítendő leltárt, éves beszámolót, zárómérleget. Ezen iratok hiánya megakadályozza a felszámolót feladatai ellátásában, a szövetkezet vagyonának és kötelezettségeinek felmérésében, az induló állapot rögzítésében - fogalmazott Wortmann György.
   
A Baumag tavaly október 9-e óta nem fizet tagjainak. A 18 ezer kisbefektető, s egyben szövetkezeti tag, közel 20 milliárd forintot helyezett el a Baumag Stratégia Fejlesztő Szövetkezetnél, s emellett közel ugyanennyi hozamot is követel. A szövetkezet volt elnöke, aki egyben a később létrehozott Baumag Vagyonkezelő Szövetkezet vezetője is, elzárkózott a befektetőkkel való találkozástól, és a Cégbíróság határozata ellenére közgyűlést sem hívott össze. A Fővárosi Bíróság március végén rendelte el a BSFSZ felszámolását, felszámolónak a Mátraholding Rt-t jelölte ki. Wortmann György felszámolóbiztos a Baumag károsultjaiból alakult szervezeteknek, illetve egyesületek vezetőinek nem tudta megbecsülni a Baumag vagyonát, mivel az ehhez szükséges iratokat Balázs László volt elnöktől nem kapta meg. Sajtóértesülések szerint a Baumag cégekben felhalmozott vagyon értéke maximum 11-13 milliárd forint, a rosszabb esetben 7-8 milliárd.

KAPCSOLÓDÓ CIKK