A városlakókkal és diplomásokkal nyert a Fidesz

Nemcsak a pártok szavazótáborának nagysága, de a társadalmi összetétele is jelentősen megváltozott a 2002-es parlamenti választás óta - derül ki az [origo], a TV2 és a Klubrádió megbízásából készített Medián-elemzésből. E szerint a Fidesz már nem csak a fiatalok és a vidéken élők, de a városlakók és a diplomások körében is népszerűbb az MSZP-nél. A szocialisták csak 60 évesnél idősebb szavazóikat tudták megőrizni.

Két évvel ezelőtt három olyan társadalmi törésvonal volt, amely élesen elválasztotta egymástól a Fidesz (pontosabban akkor a Fidesz-MDF közös lista) és az MSZP szavazóit - állítja a Medián elemzésében. Akkor a vallásosak, a fiatalok és a kistelepüléseken élők az átlagot jóval meghaladó arányban szavaztak a Fidesz-MDF közös listára, míg az idősek és a nagyvárosokban élők az MSZP-re.

 

Az európai parlamenti választás idejére a lakóhely pártpreferenciákra gyakorolt hatása jelentősen csökkent, az életkoré viszont jelentősen nőtt: az MSZP ugyanis az elmúlt két évben egyedül a hatvan éven felüliek körében nem veszített a népszerűségéből, a Fidesz-MPSZ viszont a nagyvárosokban nemcsak hogy utolérte, de meg is előzte a szocialistákat.

 

A korábbi választással ellentétben most jelentős különbség volt a két nagy párt szavazótáborának iskolai végzettség szerinti összetétele között is. A Medián felméréséből úgy tűnik, a Fidesz elsősorban nem a kedvezőtlen társadalmi helyzetű választók elégedetlenségét tudta szavazatokra váltani, hiszen a vele szimpatizálók aránya leginkább a középosztályhoz tartozók - a szellemi foglalkozásúak és főleg a diplomások - körében múlta felül az MSZP híveinek arányát. Míg 2002-ben a diplomások nagyjából egyforma arányban támogatták a két nagy pártot, most majdnem kétszer annyi közöttük a fideszes, mint az MSZP-s.

 

Az SZDSZ is elsősorban a városi diplomások körében tudta növelni a támogatottságát, akik eddig is az átlagnál jóval nagyobb arányban szavaztak a liberális pártra. A nagyobbik kormánypártban csalódott fizikai dolgozók közül pedig vélhetően csak nagyon kevesen mentek el szavazni a mostani voksoláskor - tartalmazza az elemzés.

 

A szocialistákon kívül vasárnap mindenki annyi mandátumot szerzett, amennyit várt. A nem hivatalos végeredmény szerint a Fidesz 12, az MSZP 9, az SZDSZ 2, az MDF 1 mandátumot szerzett. A Fidesz több mint 400 ezer szavazattal kapott többet, mint az MSZP. A választáson a több mint nyolcmillió magyar választópolgár 38,47 százaléka vett részt. Hivatalos eredményeket az Országos Választási Bizottság (OVB) várhatóan június 17-én, csütörtökön állapít meg, miután összesítette a Magyarországon és a külképviseleteken leadott szavazatokat.

Előző
  • 1
  • 2
Következő

KAPCSOLÓDÓ CIKK